Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: ”Ambitiös miljöpolitik behöver inte vara vänster”

Publicerad: 14 Januari 2015, 09:48

Borgerlig miljöpolitik måste väckas till liv, menar Neos redaktör Mattias Svensson.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltMontrealprotokollet

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 14 januari.

Det finns en framgångsrik borgerlig miljöpolitik som legat i dvala men som nu måste väckas till liv. Det menar Mattias Svensson, redaktör för tidskriften Neo som nyligen gett ut boken ”Miljöpolitik för moderater”.

– Det går att formulera ambitiös miljöpolitik som inte är vänster. Utan att hävda något ideologiskt monopol så finns det en historia där borgerliga partier bidragit till miljöarbetet och varit ett draglok som de inte varit under de senaste decennierna, säger Mattias Svensson, som har ett förflutet inom moderaterna, till Miljöaktuellt.

Ett exempel är de konservativa ikonerna Margaret Thatcher och Ronald Reagan som starkt bidrog till att skapa Montrealprotokollet (avtalet som skyddar ozonskiktet) det kanske de mest lyckade exemplet på internationellt miljöarbete.

– Men boken handlar inte bara om moderater. Budskapet är att det går att hitta en miljöpolitik som vilar mera på prissättning än på subventioner och att det är något som många borde ta till sig i dagens statsfinansiellt ansträngda läge, menar Mattias Svensson.

Det finns många skevheter i dagens skattesystem som borde rättas till, menar han. Ett exempel är att gruvor undantas från skatter och avgifter för att deponera avfall medan de som återvinner metaller ur elektroniskt skrot och annat har högre skatt och koldioxidavgifter, sådana miljöskadliga konstigheter måste vi komma bort ifrån, menar Mattias Svensson.

Mattias Svensson började att intressera sig för ämnet när han skrev boken ”Glädjedödarna”, som handlar om förmynderi. Många av hotbilderna i denna handlade om miljö, och från början tänkte han att det väl var mycket myter och överdrifter, men ju närmare han tittade desto mindre kunde han övertyga sig själv om den saken.

–  Så jag började söka efter svaret hur man kan formulera en miljöpolitik som inte går in och petar i människors liv och friheter. Och då öppnades en värld med mera teknikoptimistiska författare och diskussioner som ännu inte nått den svenska debatten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.