Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Annie Lööfs dialog är gammal skåpmat

Publicerad: 12 september 2013, 09:28

Näringsministerns försök till dialog i gruvkonflikten är ett desperat rop utan strategi, skriver Lisa Wanneby från Urbergsgruppen


”För den som under den senaste tiden följt den kamp som förts kring provbrytningen i Gállok/Kallak kommer Näringsminister Annie Lööfs senaste utspel om dialog som ett desperat rop utan strategi. Aktivisternas, de bofastas och de lokala samebyarnas röster har under hela sommaren totalt ignoreras av den svenska regeringen. Inte undra på att det ropas skam i skogen.

Regeringen har den senaste veckan beslutat om möjligheten till ökad dialog mellan gruvföretagen och Samebyarna, samt uppmaningen att ta fram stödpaket för dialog. Det är onekligen ett fall framåt, men ingenting av detta är någon nyhet, utan presenterades 21/3 när Näringsministern föredrog den svenska mineralstrategin.

Det står redan där,
det är direkt pinsamt att man från regeringens håll inte är mer tagna av stundens allvar; både förra sommarens demonstrationer i Ojnareskogen och de som pågått i Gállok vittnar om den totala ignoransen för lokalsamhället, hållbara näringar som riskeras samt samebyarnas synpunkter.

Under en prospektering kan uppenbarligen gruvbolagen avvika från gällande arbetsplaner utan att deras tillstånd återkallas eller att arbetet stoppas. Bara det är direkt upprörande!

Norra Sverige är den delen
av vårt land som starkt berörs och drabbas av den svenska gruvboomen och regeringens exploateringsivriga mineralstrategi, men i debatten får vi inte glömma bort att gruvboomen lever överallt och här och nu. Varför skulle det annars borras efter olja på Gotland, letas fossilgas på Öland eller letas jordartsmetaller vid Vättern?

Det handlar om att etablera eventuellt  storskalig gruvdrift i naturkänsliga områden med risker för fast mark och rent vatten; medborgarna förväntas stå med mössan i hand och tacka och bocka för gruvjobben under en begränsad tid. Efter gruvdrift väntar sanering, förödd natur och vattenproblem om det vill sig illa.

Allt för korttsiktiga vinstintressen hos utländska bolag som sticker iväg med både naturresurser och vinstkapital. En resurs som de i princip fått gratis och som tillhandahållits av feodalmyndigheter  som Sveriges geologiska undersökning och Bergsstaten.

Regeringen måste riva upp mineralstrategin, dialogen måste föras bredare, miljöbalken måste stärkas och skyddet för fast mark och rent vatten måste öka. Svenska medborgare ska inte behöva sitta framför maskiner för att uppmärksamma det som händer i vårt land.

Gruvboomen är en
gruvbubbla, det är dags att ta ett större ansvar för vår välfärd, både här och nu och för kommande generationer. Kortsiktiga ekonomiska intressen får inte gå före de ekologiska eller sociala intressena. Gruvfrågan kommer att bli valfråga 2014.
En annan värld är möjlig"

Lisa Wanneby,
Urbergsgruppen

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.