Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: ”Bort med tassarna, finansministern!”

Publicerad: 11 Januari 2011, 11:00

”Måtte inte finansminister Anders Borg sälja ut Sveriges trovärdighet i klimatfrågor! Måtte inte statsminister Fredrik Reinfeldt finansiera sina nya skattesänkningar med det svenska folkets miljöengagemang!” skriver Matilda Ernkrans, socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.ordförande i miljö och jordbruksutskottet.


Jag är mycket orolig. Risken är stor att den borgerliga regeringen säljer ut 20 års samlade utsläppsminskningar, i form av utsläppsrätter, till ett värde av nära åtta miljarder kronor. ”De här utsläppsrättigheterna representerar ju ett betydligt ekonomiskt värde”, konstaterar finansministern i en intervju i Veckans Affärer strax före jul. Vad som ska ske med dem vill han dock inte säga. Men det märks att det kliar i fingrarna på honom.

Jag säger: – Bort med tassarna, finansministern!
Sveriges överskott av utsläppsrätter är ett resultat av det miljö- och klimatarbete som vi i Sverige har bedrivit genom att välja cykeln, bussen, tåget framför bilen, genom att slänga oljepannan och investera i förnybar energi, genom att köpa ny, dyr miljöbil, genom att byta till lågenergilampor och avstå från långa flygresor. Det är effekten av ett samlat klimatengagemang från inte bara enskilda personer, utan också från innovativa företag och framsynta organisationer. Det är konsekvensen av tidigare socialdemokratiska regeringars arbete.

Men 20 års tufft klimatarbete riskerar nu att plötsligt inte betyda något.

Sverige var långt in på 2000-talet en förebild i den internationella klimatpolitiken. Sedan 1990 har vi idogt arbetat på att minska våra utsläpp av växthusgaser. I dag ligger siffran på minus 17 procent, vilket gör att åtagandena enligt Kyotoprotokollet (+4 procent) och det nationella delmålet (-4 procent) klaras med god marginal. Ett överskott har bildats som, fortfarande enligt Kyotoprotokollet, kan annulleras, säljas eller sparas.

Hur regeringen hanterar detta överskott avgör om Sverige kan uppfylla sitt mer ambitiösa nationella delmål. Om delmålet ska nås måste utsläppsrätter motsvarande skillnaden mellan +4 och minst -4 annulleras. Annulleras utsläppsrätterna är de borta; de utnyttjas inte i Sverige och ingen annan kan använda dem.
Om regeringen däremot väljer att göra som finansministern antyder, att sälja överskottet, nås inte det nationella delmålet till 2012. Den moderatledda regeringen väljer då att prioritera andra åtaganden. De väljer bort att ge en berättigad uppskattning för det miljöengagemang som så många har bidragit till.

Vi socialdemokrater anser att överskottet av utsläppsrätter ska annulleras. Det klimatarbete som svenska medborgare, företag, organisationer och myndigheter har lagt ned under 20 års tid vore annars förgäves. Utsläppsminskningar gjorda i Sverige skulle i stället tas ut som utsläppsökningar i något annat, mindre klimatmedvetet land. Klimatet skulle bli den stora förloraren
Miljöminister Andreas Carlgren försökte nyligen lugna en miljöengagerad opinion genom försäkringar att inga åtgärder ska göras som ökar utsläppen. Frågan handlar i grunden om teknik och bokföringsvärde och det är krångligt och tar tid, påstår han.

Jag håller inte med. Tekniska krångligheter är bortförklaringar.
Vad det hela handlar om är en regerings brist på respekt för ett folks miljöengagemang.
Hur mycket anser regeringen det engagemanget vara värt, med tanke på framtida klimatomställning?

Matilda Ernkrans
socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.