Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Därför är kärnkraftskraven en halmdocka”

Publicerad: 12 februari 2015, 14:19

Centerpartiet låser fast energikommissionen i gamla hjulspår, skriver Hans Nilsson och Jesper Lövkvist på Miljöaktuellt debatt.


”Centerpartiet har bekänt färg avseende partiets ingångsvärden i Energikommissionen. Tyvärr var den betydligt mindre grön än vad man kunnat förvänta sig. Trots ett stämmobeslut om 100 procent förnybar energi inom en generation och ett vallöfte om 70 procent förnybart till 2030, kräver Annie Lööf att en blocköverskridande energiöverenskommelse måste ta utgångspunkt från Alliansens uppgörelse om att tillåta nyinvesteringar i kärnkraft.

Det är synd att Centerpartiet inte tar tillfället i akt att driva centerpolitik, framförallt för svenskt näringsliv och svensk arbetsmarknad. Ett framtida energisystem baserat på 100 procent förnybar energi är en självklar utgångspunkt om vi eftersträvar såväl god miljöprestanda som konkurrenskraftiga energipriser för vår elintensiva industri.

Ett tidigt och tydligt ställningstagande för ett förnybart energisystem innebär vidare att Energikommissionen slipper ödsla onödig tid på att utreda kärnkraftens vara eller icke vara. Marknaden har redan aviserat sitt ointresse för nyinvesteringar utan löften om statliga subventioner. Några sådana tillåter inte Alliansens överenskommelse.

Istället för att fastna i ett gammalt och ensidigt hjulspår om olika produktionsslag, borde Energikommissionen tillåtas att lyfta blicken och utreda de utmaningar och möjligheter en energiomställning medför. Det skifte vi står inför handlar nämligen om långt mer än hur vi producerar och använder energi, varför fokus bör ligga på dess konsekvenser för svensk industriutveckling, sysselsättning och möjligheterna att stärka vår internationella attraktionskraft som industrination.

Satsningar på förnybar energi och energieffektivisering har direkta effekter på sysselsättningen, eftersom efterfrågan inom såväl tjänste- som tillverknings- och byggsektorn stimuleras. En ny undersökning från Storbritanniens Energy Research Centre (UKERC) har studerat nettotillskottet av arbetstillfällen och konstaterar att förnybar energi och energieffektivisering skapar upp till 10 gånger fler arbetstillfällen per producerad/sparad enhet än fossil- och kärnkraftsindustrin. Helt i linje med vad tidigare utredningar visat.

I Tyskland sysselsätter förnybartsektorn idag dubbelt så många som alla andra energisektorer sammanslagna. Enligt Irena (International Renewable Energy Agency) arbetade globalt 5,7 miljoner människor inom förnybartsektorn 2012 – i ett BAU-scenario förväntas 9,5 miljoner sysselsättas 2030, medan ökade satsningar skulle innebära 16,7 miljoner arbetstillfällen.
 
Sverige har vidare stora möjligheter
att flytta fram positionerna inom den bredare miljötekniksektorn. Vi har traditionellt legat i framkant när det gäller energiteknik och det finns många spännande innovationer med genomslagspotential för exportmarknaden. Men ska vi nå tätpositionen globalt krävs ett effektivare samspel mellan miljö- och näringspolitik och en starkare hemmamarknad. Danmark, med hälften av Sveriges befolkning, exporterar årligen miljöteknik till ett värde av 100 miljarder. I Sverige lyckades vi under 2013 nå 40 miljarder.

Om vi kom upp i danskt tempo skulle det motsvara affärsmöjligheter på upp till 250 miljarder/år och över 100 000 nya jobb.

Även efterfrågesidan talar för satsningar på grön teknik. De stora tillväxtregionerna, som Kina, Indien och Afrika, investerar stort i miljöteknik och när Tyskland, världens 4:e största ekonomi och Sveriges viktigaste exportmarknad, ställer om sitt energisystem finns all anledning att hasta.
 
Nu behövs en tydlig politisk signal
om en energiomställning för att växla upp de investeringar som behövs för att bygga Sveriges nya, gröna ekonomi. När marknaden efter rationell analys lämnat besked om kärnkraften, är det anmärkningsvärt att man från politiskt håll inte förmår bryta sig loss från ideologiska låsningar och ansvarslöst att inte utgå från de förutsättningar som gäller. Det borde vara en självklarhet – inte minst för Centerpartiet – att utgångspunkten idag är ett 100% förnybart energisystem"

Hans Nilsson, Styrelseordförande 100% förnybart
Jesper Lövkvist, VD Hållbart Näringsliv

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.