Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: Därför måste Stockholmsregionen ha en klimatplan

Publicerad: 28 Juni 2012, 13:25

Tongivande miljöpartister i Stockholmsregionen har surnat till på de styrande moderaternas dåliga samverkan och lanserar i denna debattartikel en offensiv klimatplan för huvudstadsregionen.


Stockholmsregionen växer så det knakar. Men idag samverkar inte den moderatledda majoriteten tillräckligt över gränserna på det sätt som vore önskvärt för att kunna dela erfarenheter, ta fram nya idéer och använda sig av befintliga smarta lösningar till att förbättra miljön. Vi vill se samverkan mellan kommuner, landsting och regering, näringsliv och intresseorganisationer, för hanteringen av klimatfrågan. Det är bara tillsammans som vi kan påverka utsläppen och klimatförändringarna.

Nu tar vi fram en genomförbar och realistisk klimatplan för Stockholmsregionen, som sker i samverkan över gränser. Projektet kallar vi ”Grön Tillväxt – omställning till en Klimatneutral Stockholmsregion”. Projektet mobiliserar alla politiska nivåer i Stockholmsregionen och bjuder in invånare, företag och intresseorganisationer till att bidra med sina idéer och aktiviteter. Det är hög tid att gå från ord till handling och påbörja en genomgripande omställning till en klimatneutral region, där alla satsningar ska leda till minskade utsläpp av koldioxid.

För att nå regeringens utsatta miljömål att minska dagens koldioxidförbrukning med 40 procent till 2020, samt uppnå visionen om ett klimatneutralt Sverige, räcker inte enbart en miljösmart livsstil hos delar av invånarna. Med ekonomiska styrmedel och gröna satsningar kan vi göra de klimatsmarta valen billigare och enklare för alla i Stockholmsregionen.

I Miljöpartiets klimatplan ska ekologisk
och klimatsmart mat serveras inom skolor, vård och omsorg. Kollektivtrafiken skall vara attraktiv, väl utbyggd och utnyttja miljömärkt el och biogas. Förnyelsebar fjärr- och kraftvärme ska användas fullt ut. Återanvändning och återvinning ska bidra till ett resurssnålt samhälle. Våra grönområden ska värnas då de uppmuntrar till rörelse, bidrar till folkhälsa och utgör en viktig del i det som gör Stockholmsregionen attraktiv.

Samhällsplaneringen för Stockholmsregionen behöver ställas om till att vara klimatneutral, så att fossila bränslen inte används för transporter och där näringslivet ges möjlighet till att utveckla miljösmarta lösningar. Miljöpartiets klimatplan ska leda till ett samhälle där kultur, innovation, och grön ekonomi är de stora tillväxtfaktorerna.

Raymond Wigg, landstingsråd MP Stockholms läns landsting
Susanne Nordling, gruppledare MP Solna
Malin Åberg Aas, kommunalråd, gruppledare MP Värmdö
Stefan Nilsson, gruppledare MP Stockholms stad
Malin Karlsson, gruppledare MP Täby
Niklas Gladh, ledamot arbetsutskottet, MP regionstyrelse
Zayera Khan, ledamot MP Stockholms stads medlemsorganisation

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.