Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Den nordiska finanssektorn har halkat efter”

Publicerad: 21 december 2009, 14:07

Vi har redan övertrasserat våra ekologiska konton. Nu måste vi i den den finansiella sektorn definiera vårt ansvar och agera, skriver Jenny Johansson, miljöchef på Swedbank i en debattartikel.


Det finns inte några tvivel om att den finansiella sektorn har en avgörande roll för att mildra klimateffekterna och för att bygga lösningar anpassade för en hållbar utveckling.

Vid en paneldebatt, arrangerad av FNs miljöprogram, under klimatförhandlingarnas första vecka diskuterades de nordiska bankernas agerande i klimatfrågan.

Jag skulle önska att vi som satt där, miljöledare inom finansbranschen, hade kunnat sträcka på oss och hävda att den nordiska finansbranschen tagit täten för hållbar utveckling och verkligen tagit tillvara den möjlighet att påverka som branschen har. Kritiken som uppkom under paneldebatten gällde framförallt att de nordiska finansiella institutionerna brister i sin förmåga att skapa affärer av miljörelaterade utmaningar. Kritiken riktar sig också mot att företag inom finansbranschen inte har integrerat miljöaspekter i produktutvecklingen och inte kommunicerar sitt åtagande internt och externt. Och jag kan tyvärr inte annat än instämma, den nordiska finansbranschen har halkat efter.

På Swedbank har vi jobbat med att ta samhällsansvar sedan 1820 och kan stolt presentera nordens enda börsnoterade miljöcertifierade bank med 65 mdr i miljö- och etikfonder, den enda bank som lanserat Climate Awareness Bonds i Svenska kronor och aktieindexobligationer med etik- och miljöinriktning. Ja, jag skulle kunna fortsätta, men det jag vill framhålla är att det här inte räcker. Det räcker inte långa vägar, alla verksamma inom finanssektorn måste agera inte minst bankföreningarna.

Vi har redan övertrasserat våra ekologiska konton. Vi vet alla att de utmaningar vi står inför på miljöområdet kommer att, och redan har lett till samhällsekonomiska konsekvenser som kan komma att bli långt mer kostsamma än finanskrisen och den ekonomiska nedgången.

Den stora utmaningen för de nordiska bankerna är att inse hur klimatförändringar ändrar förutsättningarna för vår verksamhet och anpassa bolagsstyrningen, affärsstrategierna och den dagliga verksamheten efter det. Jag anser att det är vår uppgift att upplysa våra kunder att deras val av banktjänster påverkar miljön och klimatet.

Finansbranschens styrelser och ledningar måste skaffa sig en större kunskap och insikt i vikten av att integrera hållbarhetsaspekter i affärsstrategierna och bolagsstyrningen. Samtidigt behöver branschen draghjälp i form av en större efterfrågan och press från samhälle och kunder för att kunna ta sitt ansvar.

Nu måste finansbranschen definiera sitt ansvar och agera. Finansbranschen har ett stort ansvar och en viktig roll för att skapa hållbar tillväxt.

Jenny Johansson
Miljöchef Swedbank (på plats i Köpenhamn)

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.