onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Den underskattade klimatboven

Publicerad: 8 februari 2010, 12:39

Byggnader är en underskattad klimatbov. Medvetenheten kring vikten av att bygga energieffektiva byggnader har på senare år ökat, men fokus endast på nyproducerade byggnader räcker inte. Det skriver Peter Johansson som är vd på Schneider Electric Buildings Sweden i ett debattinlägg.

Ämnen i artikeln:

Energieffektivisering

Byggnader är globalt sett den största källan till allt koldioxidutsläpp och orsakar en större negativ klimatpåverkan än industri- och transportsektorn tillsammans. Byggnader står för en huvuddel (40 procent) av all energianvändning och denna siffra kommer att öka snabbare än från någon annan källa under de närmaste 25 åren – om vi inte gör något åt det.

Inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn fanns starka förhoppningar om ett juridiskt bindande avtal med fastställda utsläppsmål för att få kontroll över de globala utsläpp som leder till klimatförändringar. Något avtal blev det inte och i den överenskommelse som förhandlades fram nämns inga gränsvärden för utsläppsminskningar.

I EU har ett energidirektiv (EBDP) funnits sedan 2006 med syftet att reducera Europas energianvändning och i november förra året skärptes återigen reglerna för byggnaders energisparande. Nya och befintliga byggnader måste nu uppfylla strängare krav på energisparande och målet är att energianvändningen i byggnadsbeståndet ska minska med 20 procent till 2020 och 50 procent till 2050.

Kunskapen och tekniken finns redan för att med hjälp av enkla lösningar minska energianvändningen i byggnader med upp till 30 procent och därmed även minska koldioxidutsläppen. Medvetenheten kring vikten av att bygga energieffektiva byggnader har på senare år ökat, men fokus endast på nyproducerade byggnader räcker inte. Nybyggandet motsvarar endast en procent per år av de befintliga husen och därför bör än större vikt läggas på åtgärder för att radikalt minska energianvändningen i det befintliga beståndet.

Oavsett vad vi tycker om hastigheten med vilken världens politiker agerar i frågan, så är det upp till oss verksamma inom energianvändning i byggnader att agera och vi har inte tid att vänta. Främst handlar det om vår framtida miljö, men dessutom är de flesta investeringar som görs för att minska energianvändningen – och därmed också miljöbelastningen – ekonomiskt försvarbara och rent av ordentligt lönsamma. Avgörandet ligger dock hos beslutsfattare inom politiken och fastighets-branschen som måste ta energieffektivisering på allvar och utnyttja de möjligheter som finns på området, annars kan vi aldrig nå Sveriges och EU:s klimatmål.

 Peter Johansson, vd, Schneider Electric Buildings Sweden AB

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev