Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Det räcker inte att miljömärka nanoprodukter”

Publicerad: 19 september 2012, 09:16

Rouletten med vår hälsa måste stoppas, skriver Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter


Ämnen i artikeln:

Miljömärkning

"Nanopartiklar finns idag i tusentals produkter och kan innebära många fördelar för oss konsumenter. Men i teknikyran har inte lagstiftning och forskning om riskerna på långa vägar hängt med. Vi vet helt enkelt alldeles för lite om vad som händer med kroppen och i miljön, vilket är en stor risk i sig. Kan nanofibrer rent av vara lika farliga som asbest? Här krävs politiskt ansvarstagande.

Varningar om riskerna med nanotekniken kommer med jämna mellanrum. Senast var det forskare som i tidskriften Toxicology Sciences, som visade att nanofibrer av silver kan vara lika skadliga på lungorna som asbest. Silver är ett vanligt grundämne inom nanotekniken och konsumentorganisationerna BEUC och ANEC har i en snabbstudie hittat 117 produkter som påstås innehålla nano-silver.

Detta är bara ett exempel på larm – om risker för våra kroppar och för naturen. Nanopartiklar är mindre än en hundradel av ett hårstrås tjocklek, vilket ger mycket yta på lite vikt och helt nya egenskaper. Som vi vet relativt lite om.

I den andra vågskålen finns fördelarna
– nya egenskaper hos byggmaterial, kläder, krämer, sportartiklar, förpackningar, köksredskap. Hos bekämpningsmedel och gödningsmedel. Och mat (!). Antalet produkter med nanopartiklar har formligen exploderat och ibland marknadsförs de tydligt med ordet nano för att skapa en känsla av spetsteknik och hipp-faktor (och kunna ta bra betalt).

Såväl industrin som politikerna ser stora möjligheter, men på senare tid har politiker börjat vakna. Miljöminister Lena Ek menade i en debattartikel i våras att vi behöver mer kunskap och andra ”verktyg”. Hon efterlyste ett gemensamt rapporteringssystem om riskerna inom EU.

EU:s kemikalielagstiftning
REACH ses nu över och förhoppningen är att nanopartiklar ska ingå där. Redan beslutat är att alla hygienartiklar från och med 2013 vara märkta om de innehåller nanopartiklar.

Frågan är: Räcker det?

Svaret är: Nej.

Dels gäller detta bara hygienartiklar. Dels är det naivt att tro att det går att enbart märka sig ur problemet. Många läser inte – eller har inte tillräckligt god syn – för att läsa de pyttesmå bokstäverna på krämflaskan. Dels ska ju ämnen som är förknippat med risker inte finnas i produkter som används på eller inuti människor kroppar.

Nanotekniken har kommit för att stanna. Men det måste till mer forskning, starkare krav på bevisad ofarlighet när nya ämnen och typer av partiklar introduceras på marknaden. Full spårbarhet var nanopartiklarna kommer ifrån är ett nyckelkrav. Industrin kan inte styra utvecklingen utan insyn. Hänsynen till konsumenternas hälsa och miljön måste väga mycket tungt.

Det är än en gång dags att damma av den så kallade försiktighetsprincipen. Att inte tillåta att vi människor ingår i ett fullskaleexperminent. ”Rouletten” med vår hälsa och säkerhet som insatser måste stoppas. På många sätt påminner debatten idag om GMO. Först teknikyra, löften om fantastiska egenskaper etc. Sedan uppvaknandet, långsamt flytt av fokus från fördelar till möjliga risker.

Politikens ansvar för att skydda
oss konsumenter borde diskuteras mer då nano-teknologin utgår från de risker som vi utsätts för, som både berör vår hälsa och miljön."

Jan Bertoft
, generalsekreterare Sveriges Konsumenter

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljömärkning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News