Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Ek och Naturvårdsverket vilseleder om klimatet

Publicerad: 2 januari 2012, 08:50

De senaste veckorna har vi sett flera exempel på hur klimatpolitiken havererat. Men miljöministern och naturvårdsverket fortsätter att tala som om allt är på rätt väg. Det är allvarliga försök att vilseleda. Det skriver miljöorganisationen Jordens Vänner i ett debattinlägg.


Det globala klimatmötet i Durban som avslutades för några veckor sedan är ett allvarligt bakslag för klimatarbetet. Regeringarna enades om ett tomt ramverk som tidigast kan komma att innebära bindande utsläppsminskningar 2020! Det innebär alltså ytterligare tio förlorade år på väg mot klimatkatastrofen, och ett hån mot människor i Syd och små önationer.

Precis innan jul kom nästa larm, statistiken för Sveriges utsläpp. Våra inhemska utsläpp ökade kraftigt, med 11 procent under 2010. En dramatisk siffra speciellt mot bakgrund av att utsläppen skulle behöva MINSKA snabbt om Sverige ska bidra till målet om max två graders uppvärmning. Egentligen bör vi höja ambitionen till max 1,5 grader.

Beskeden är nedslående och visar tydligt på hur världens ledare inklusive den svenska regeringen står handlingsförlamade inför en av de allra allvarligaste framtidsfrågorna.
Saken blir inte bättre av att politiker och myndigheter medvetet försöker vilseleda allmänheten genom en omfattande ”greenwash” av dessa nyheter.

Efter klimatmötet utbrister nye miljöministern Lena Ek att resultatet är ”underbart”!
Så sorgligt för Ek som redan efter en månad som miljöminister tappar i trovärdighet. Hon var något tydligare i pressmeddelandet om de nya utsläppssiffrorna men även där ålade hon sig fram med ursäkter om högkonjunktur och kall vinter. Som om klimatmålen inte ska gälla även när Sverige går bra eller det är kallt.

Ännu mer makabert är Naturvårdsverket som lyckas göra ett långt pressmeddelande om utsläppsökningen 19/12 utan att någonstans tala om hur stor den är och allvaret i detta. Däremot nämns redan i ingressen två gånger precisa siffror om utsläppsminskningar, dels under 2009 och dels i ett tjugoårsperspektiv. Dessutom framförs även här förmildrande omständigheter som kall vinter och konjunkturuppgång.

Som tur var kunde de flesta media se igenom propagandan och hitta utsläppsökningen i bilagorna. Men hela upplägget skadar förtroendet för myndigheten. Det är uppenbart att man är ett alltmer lydigt redskap åt en regering som tappar initiativet i klimatpolitiken. Den myndighet som ska stå för vetenskap, ordning och naturskydd döljer obekväma fakta. Vem ska man tro på efter detta?

Klimatkonferenserna har hållit på i 15 år men utsläppen har bara fortsatt att öka globalt. Miljöministern och Naturvårdsverket talar om att de svenska utsläppen minskat sedan 1990. Men det är bara en del av sanningen. Aktuell forskning visar att utflyttningen av industriproduktion gör att vår konsumtion ger utsläpp i andra länder, som inte syns i den svenska statistiken. Utrikesflyget räknas inte heller in. Räknar man in dessa tal så är det osäkert om de svenska utsläppen över huvudtaget minskat sedan referensåret 1990.

Lena Ek och EU verkade i Durban denna gång för en förlängning av Kyotoprotokollet vilket var en bra eftergift gentemot fattiga länder i syd. Det som uppmärksammats mindre var att förlängningen av Kyoto inte fylldes med några nya åtaganden, och att EU sålde ut ett av de fattiga ländernas grundkrav under sista natten för att blidka USA. Principen om att de rika länderna som orsakat utsläppen historiskt skulle ta ett större ansvar togs bort. Det har varit en grundbult allt sedan Riokonferensen 1992 men är nu borta i det nya globala ramverket. Det kan innebära nya problem att få till en bindande överenskommelse även de kommande åren.

Nu måste regeringen och myndigheterna sluta blunda för vetenskapen och sluta vilseleda. Låt oss tillsammans se sanningen i vitögat: Ska vi klara klimatet måste vi göra betydligt mer än idag. Sverige kan visa vägen och börja minska utsläppen på riktigt här hemma: Förslagen finns sedan länge: Energimodernisera miljonprogramsområdena. Satsa på järnvägen och inför kilometerskatt för långtradare. Ta de 28 miljarder som planeras till Förbifart Stockholm och bygg ut kollektivtrafiken. För att bara nämna några.

Ida Nilsson ordförande Jordens Vänner
Ellie Cijvat, klimatsakkunnig, Jordens Vänner

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.