Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Energilösningen finns mitt ibland oss”

Publicerad: 29 oktober 2013, 13:12

Geotermi, spillvärme och avfall är exempel på lokala energikällor som kan användas i utbyggda fjärrvärmesystem. Det är nyckeln till ett koldioxidsnålt Europa, skriver Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme och Sven Werner, professor i energiteknik.


”På försommaren kom forskningsrapporten Heat Roadmap Europe ut. Den visar att EU:s klimatmål om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2050 kan nås med utbyggda fjärrvärmesystem. Dessutom till en kostnad som blir minst 100 miljarder Euro lägre per år, än med åtgärderna i kommissionens färdplan Energy Efficiency Scenario. Dessutom skapar man nya arbetstillfällen och bryter Europas beroende av importerat fossilt bränsle.

Det behöver med andra ord inte vara svårt och dyrt som många tror. Vi har redan lösningen mitt ibland oss. Lösningen stavas fjärrvärme. Fjärrvärmeutbyggnaden är Sveriges största miljöprojekt, och vi är världsledande när det gäller tekniken kring fjärr- och kraftvärme, energiutvinning ur avfall och biogasframställning. Från sent 1980-tal till idag har fjärrvärmens omställning minskat Sveriges utsläpp av koldioxid med omkring 11 miljoner ton trots en tillväxt i ekonomin. Det är detta många andra länder vill lyckas med. Och det kan de.

Det unika med Heat Roadmap Europe är att forskarna har analyserat värmebehovet på lokal nivå och tittat på möjligheten att utnyttja lokala tillgångar för att tillgodose energibehoven med fjärrvärme. Man ser till exempel var i Europa man lämpligen utnyttjar geotermi eller var stora industrikluster kan utnyttjas för att ta vara på spillvärme. Det finns avfall som idag läggs på deponi som istället kan utnyttjas för energiåtervinning.

Enligt FN-statistik från 2010 bor ca 73 procent av invånarna i EU i tätbefolkade områden, en siffra som spås öka. I dessa områden finns idag fjärrvärme tillgängligt för cirka 16 procent av marknaden. I Sverige är den siffran 90 procent. Potentialen är alltså enorm. I Europa använder man i två tredjedelar av fallen fossil olja och naturgas för uppvärmning av byggnader. De kondenskraftverk som används för elproduktion i stora delar av Europa kyler dessutom bort två tredjedelar av den tillförda energin. Den värmen skulle räcka för att värma dessa länders alla byggnader.

Det handlar om att ställa om från enbart elproduktion till kraftvärme (samtidig produktion av el och värme), att återanvända, återvinna och ta vara på energin från avfall som idag läggs på tipp och att nyttiggöra spillvärme från industrier, istället för att värmen kyls bort medan husen värms med fossila bränslen. För att lyckas krävs ett väl utbyggt fjärrvärmenät, målmedvetna politiker och företag som vågar investera.

Ny forskning fortsätter att utveckla fjärrvärmen, även i Sverige, och nya samarbeten inleds med industrin för att ta vara på den värme som de annars behöver kyla bort. Arbetet med att fasa ut fossila bränslen pågår hela tiden för att ersätta dem med förnybara bränslen, återvunnen värme från elproduktion, eller energiutvinning från avfall. Det är detta vi är bra på – detta vi kan lära ut.

Regeringen Reinfeldt kan bli en aktiv spelare i denna process; först och främst genom att sprida resultaten från Heat Roadmap Europe på EU:s olika möten. Så länge svenska staten äger ett energibolag och anläggningar ute i Europa finns det dessutom stora möjligheter att göra konkreta insatser för att nå klimatmålen i Europa. Det krävs inget hokuspokus, det räcker med att sprida kunskaperna från den svenska omställningen. Vi har ju gjort det i Sverige. Nu är det dags att vi delar med oss till resten av världen”

Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme
Sven Werner, professor i energiteknik Högskolan i Halmstad

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.