Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: ”Ett svek mot klimatet och väljarna”

Publicerad: 10 juni 2015, 10:28

Partistyrelsen vill att kongressen godkänner en försäljning av Vattenfalls kolgruvor. Men vi har mer att vinna på att behålla dem, skriver fem miljöpartistiska kongressombud.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietVattenfall

”I valrörelsen var en av de viktigaste sakfrågorna för Miljöpartiet att Vattenfalls kolgruvor i Tyskland skulle stängas. Båda språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin var tydliga med detta i debatten. Efter regeringsbildandet har budskapen inte varit lika tydliga. Till kongressen vill nu partistyrelsen att kongressombuden ska ställa sig bakom en skrivning som öppnar upp för försäljning av delar av innehavet. Det anser vi vore ett svek både mot klimatet och de väljare som röstade på oss i valet.

Frågan är viktig. Vattenfall släpper idag ut 90 miljoner ton koldioxid per år, där hela Sverige som land släpper ut ca 50 ton. Kolet från de gruvor som Vattenfall vill hålla öppna är lika mycket som hela Sveriges utsläpp under 24 år. Det är en svårfattligt stor mängd.
 
Vi vänder oss emot en försäljning
då det riskerar att andra bolag kan fortsätta expandera med nya gruvor och ökade utsläpp. Det vore orealistiskt att anta att en ny ägare skulle avstå från att använda de stora mängder kol som ligger i marken runt kraftverken. Istället är det sannolikt att en ny ägare skulle driva anläggningarna vidare så länge som möjligt och ersätta gamla block med nya. Det skulle innebära fortsatt höga utsläpp och att nya gruvor behöver öppnas för att förse kraftverken med bränsle.

Vi tror att Vattenfalls kolgruvor kan vara helt avvecklade till 2030. En sådan utveckling är förenlig och i linje med IPCC:s rekommendationer, EU:s klimatpolitik och Tysklands egna klimatambitioner. Miljöpartiet kan nyttja att regeringen har kontroll över anläggningarna och ett av Europas största fält med brunkol. Det ger möjlighet att påverka utvecklingen och visa internationellt ledarskap.

Miljöpartiet gick till val på klimatet som vår tids ödesfråga. Väljarna röstade på oss för att vi i regering skulle driva en ansvarsfull klimatpolitik. Därför behöver kongressen skicka en tydlig signal till regeringen och partistyrelsen om att stå fast vid det löftet”.

Thomas Eriksson, talesperson i miljö- och ekonomifrågor för MP i Stockholmsregionen
Dan Guillou, ledamot i Socialnämnden
Erik Gunnarsson, Grön Ungdom i Stockholmsregionen
Roger Orwén, ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Yildiz Kafkas, f.d. ordförande i Renhållningsnämnden

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietVattenfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.