Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKlimat

Debatt: ”Flytande naturgas banar väg för biogas”

Publicerad: 29 Februari 2012, 13:07

Helsingborg kan bli centrum för satsningar på flytande naturgas, skriver Anna Jähnke (m), ordförande i miljönämnden


"Världen står inför stora klimatutmaningar. Människan måste minska sina utsläpp av koldioxid och anda växthusgaser för att klara tvågradersmålet. Samtidigt vet vi att världens olja håller på att ta slut och det är hög tid att hitta mer miljövänliga och hållbara alternativ för framtiden. Det är viktigt att skapa en mångfald bland framtidens energikällor och i detta arbete kan flytande naturgas, LNG, vara en viktig del. Den flytande naturgasen är också ett betydande komplement till den flytande biogasen som ännu inte finns att tillgå i tillräckligt stor mängd för att fasa ut fossilfria bränslen.

LNG har många fördelar. Den flytande naturgasen ger mindre utsläpp av svavel och partiklar. Det är miljövänligare än olja men också ett steg på vägen mot flytande biogas då infrastrukturen senare går att anpassa. En övergång till LNG är intressant, inte minst för transportsektorn. Den skulle medge miljövänligare transporter inom en rad områden. Den högsvavliga olja som till exempel används inom sjöfarten är ett reellt miljöproblem och Helsingborg är extra utsatt på grund av den stora och viktiga verksamhet som bedrivs av Helsingborgs hamn.

Helsingborg ligger i framkant i miljöarbetet och har ambitiösa miljö- och klimatmål. Samtidigt är Öresundskraft och NSR ledande inom sina respektive branscher med att skapa miljövänliga och hållbara produkter och lösningar. Helsingborg har också alla geografiska förutsättningar för att bli ett center för framställning av LNG. Stadens strategiska läge vid Öresund och vid E4/E6 gör staden attraktiv för tankning. Djuphamnen gör att fartyg enkelt kan gå in och fylla på bränsle och motorvägarna gör att lastbilar snabbt kan tanka. Tekniken finns redan i Europa och vid byggandet av en anläggning skulle det vara möjligt att dra nytta av denna utveckling och bygga en kommersiell anläggning redan från början. Helsingborgs närhet till den svenska stamgasledningen är också viktig då det gör det möjligt att sälja överskottsgas på marknaden.

Helsingborg har alla f
örutsättningar för att bli en viktig producent av LNG. Öresundskraft och NSR är viktiga aktörer i vår omställning till ett klimatsmart och koldioxidneutralt samhälle. En satsning på LNG skulle bana vägen för framtidens biogaslösningar och bidra till att mindre svavel släpps ut i och kring Helsingborg. Resan mot ett miljövänligt och fossilfritt samhälle har redan startat. Den flytande naturgasen är inte lösningen på framtidens problem, men en viktig milstolpe i vårt fortsatta arbete med mindre miljöpåverkande bränslen"

Anna Jähnke (M), kommunalråd och ordförande miljönämnden
Ulrika Stålnacke (M), ordförande Helsingborgs hamn AB
Peter Knutsson (M), ordförande Öresundskraft AB
Lana Tihic (M), ordförande NSR AB

Erik Klefbom


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.