Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Förbjud bottenfärger med zink

Publicerad: 13 juli 2009, 04:48

Förbjudna kopparbaserade båtbottenfärger har ersatts av färger med zink. Båtägare kan luras att tro att de gör ett miljöval, men zink är enligt forskare i vissa fall till och med giftigare än koppar. Det är dags för våra lagstiftare att ta sitt ansvar, skriver Claes Tarras Ericsson, VD, Ekomarine.


Ämnen i artikeln:

Östersjön

När giftig kopparfärg förbjöds längs den svenska Östersjökusten lämnades ett olyckligt kryphål i lagen. Det har lett till att många båtägare målar sina båtar med zinkfärg som ibland är ännu giftigare än den förbjudna kopparfärgen. Båtägare kan till och med luras att tro att de gör ett miljöval, eftersom zinkfärger ofta märks med exempelvis ordet ”Eco”.

Båtbottenfärg måste målas på båtar för att förhindra att framförallt havstulpaner fastnar på botten. Hittills har det enbart funnits gifter att ta till. Men nu, när det faktiskt finns giftfria alternativ och fler är under utveckling, är det dags att skärpa lagstiftningen och stoppa de båtägare som fuskar.

Ett stort problem med att stoppa giftfärger på båtar verkar vara de stora färgtillverkarnas bristande respekt för svenska lagar. I våras avslöjade Dagens Nyheter att International som tillhör Akzo Nobel i hemlighet försökte lura båtägare att måla med giftfärg genom att försökta få återförsäljare att ta in de förbjudna färgerna. Med den attityden är det inte svårt att förstå varför de traditionella färgföretagen inte satsat någonting på att ta fram färger som är giftfria på riktigt.

Men även de enligt lag
tillåtna zinkfärgerna är ett problem. Båtägare som har bytt till de så kallade miljöalternativ som de stora färgtillverkarna presenterat, har blivit lurade. Den senaste forskningen, utförd av bland andra docent Britta Eklund vid Stockholms universitet, visar att en del av de zinkfärger som finns på Ostkusten, faktiskt är giftigare än vissa förbjudna kopparfärger.

Anledningen till att färgen
ändå kan marknadsföras som miljövänlig, är att färgtillverkarna hävdar att zinkfärgerna inte har någon tillsatt biocid. Därmed behöver de heller inte godkännas av Kemikalieinspektionen. Att färgen måste innehålla en stor mängd zink beror enligt färgtillverkarna på att zinken oxiderar och lossnar från skrovet – på så vis lossnar också de havstulpaner som satt sig fast där. Att zinken i dessa fall inte klassas som gift beror helt enkelt på att tillverkarna hävdar att zinken enbart styr färgens erodering.

Det här resonemanget är naturligtvis helt befängt; så länge färgtillverkarna marknadsför sina produkter som självpolerande och inte antifouliska är det alltså tillåtet att använda gift. Därför anser vi att det är dags att Kemikalieinspektionen börjar agera. Det finns verkligt giftfria alternativ, som båtägarna kanske känner skepsis mot, eftersom de inte längre litar på de direktiv som kommer från myndighetshåll.

Därför föreslår vi två åtgärder som kan få bukt med giftutsläppen från fritidsbåtarnas bottenfärg:

1.     Förbjud zinkfärger på Ostkusten.
2.     Ge Kemikalieinspektionen möjlighet att stoppa båtägare som använder färg som redan idag är förbjuden i Östersjön.

Ekomarine, som delvis ägs av Östersjöstiftelsen, har tagit fram den helt giftfria båtbottenfärgen Neptune Formula. Vi vet att även andra alternativ som sägs vara mindre giftiga för havsmiljön än dagens giftfärger är under utveckling av andra företag. Det finns alltså hopp. Men de som verkligen kan göra stor skillnad för Östersjön är våra lagstiftare, som borde ta sitt ansvar genom att stoppa användandet av förbjudna produkter och den ibland ännu giftigare zinkfärgen.

Claes Tarras Ericsson
VD, Ekomarine

Pär Rittsel

Ämnen i artikeln:

Östersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.