Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Gräsrotsfinansiering får miljöinnovationer att växa

Publicerad: 28 april 2010, 05:54

”Det är genom innovationer som dagens och framtidens miljöproblem kan lösas, samtidigt är vår förmåga att ta tillvara och utveckla innovationer avgörande för Sveriges framtid” skriver Johan Gorecki, Globe forum och Kai Hammerich,
Peter Nygårds, Swedbank, som lanserar en ny marknadsplats för gräsrotsfinansiering av miljöinnovationer.


Ämnen i artikeln:

Innovation

Efter det misslyckade COP15 mötet i Köpenhamn träffas nu världen ledande entreprenörer inom hållbar utveckling på Globe Forum i Stockholm, 28-29 april, för att tillsammans utveckla konkreta lösningar och nya tekniker för bland anant enegieffektivisering.

Vi kan få klimatförbättringar via ny innovation. Sverige ligger tekniskt sett långt fram när det gäller miljöinnovationer. Men det finns mycket kvar att göra när det gäller att förbättra klimatet för innovatörerna som ska förse oss med de nya idéerna och den nya tekniken

Det är idag svårt att attrahera kapital till innovationssektorn, samtidigt som innovationer är av stor vikt för en hållbar samhällsutveckling. Att aktivera passivt kapital för goda ändamål, genom att många mindre finansiärer går samman, är grunden i det vi kallar gräsrotsfinanisering.

Globe Forum och Swedbank har tillsammans utvecklat en marknadsplats för gräsrotsfinansiering av miljöinnovationer. Den nya marknadsplatsen ska erbjuda en möjlighet för företag som vill kompensera sin miljöpåverkan att finansiera innovationsföretag inom hållbarhetsområdet och på så sätt öka värdet av sin klimatkompensation.

En viktig fråga för innovationsföretag är tillgång till kompetens och kapital i tidiga skeden. Även här erbjuder gräsrotsfinansiering en modell som förutom kapital även kan erbjuda det kompetensstöd som innovationsföretaget så väl behöver.

Att genom gräsrotsfinansiering
skapa goda förutsättningar för svenska innovationsföretag och svensk miljöteknik är en viktig investering i framtiden och något som kommer att generera såväl tillväxt som jobb.

Vi är övertygade om att det
är genom innovationerna som dagens och framtidens miljöproblem kan lösas, samtidigt som vår förmåga att ta tillvara och utveckla innovationer blir avgörande för Sveriges framtid. En viktig del av Sveriges framtida utveckling och välstånd hänger på om vi lyckas bli det kunskaps- och innovationscenter som vi har förutsättningar att vara.

Johan Gorecki, vd Globe Forum

Kai Hammerich,
Peter Nygårds, Swedbank

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Innovation

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.