Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: Hållbar idéutveckling

Publicerad: 27 Januari 2011, 11:17

Sofia Arkelsten berättar i en debattartikel hur Nya Moderaterna vill göra Sverige hållbart. – Jag tror att fler måste bli medvetna om hållbarhetsaspekterna på politiken. Miljöpolitiker är vi nämligen allihopa, skriver hon.


Nya Moderaternas förmåga till riktig förnyelse av politik och företrädare med utgångspunkt från samhällsproblem gör oss relevanta för väljarna och har varit den enskilt viktigaste delen i de stora framgångarna i riksdagsvalen 2006 och 2010. Under två val har vi vunnit en miljon nya väljare. Det finns fortfarande områden där vi har anledning att vara självkritiska och vi måste fortsätta förnyas och utvecklas. Ett av dem är hållbarhetsfrågorna.

I den nya bilden av Sverige som växer fram betonas den robusta ekonomin. Vi skiljer oss från andra länder genom att vi går starkare ur krisen än många andra. OECD jämför oss med Pippi Långstrump. Den bilden kan kompletteras med värderingar som betonar ansvar och resurseffektivitet. Och dessutom reformer vad gäller naturresurserna. Sverige skiljer sig också från omvärlden genom att vi kombinerar ökad tillväxt med minskade utsläpp av växthusgaser.

Regeringen
driver en offensiv politik för att vi ska nå våra klimat- och miljömål. Men det går inte att luta sig tillbaka och vänta medan människors personliga engagemang och våra styrmedel och regleringar tickar in effekter.

I såväl Alliansen som i de enskilda partierna finns utrymme för politikutveckling.

Inriktningen av Nya Moderaternas politik bestäms formellt av vårt idéprogram. Det nya idéprogrammet blir en del av partiprogrammet. Det innebär stora möjligheter till en utveckling av de värderingar och principer som utgör kompassen i vår politik.

Sen vi antog vårt senaste idéprogram för tio år sen har vårt parti genomfört ett omfattande förnyelsearbete. Vi har omvärderat tidigare ställningstaganden och utvecklat våra svar på samtliga viktiga politikområden.

Inför valen 2014 är det avgörande att vi möter väljare och medlemmar med en framåtblickande agenda, ett positivt anslag och en tydlig vision om hur vi vill att Sverige ska kunna bli ett ännu bättre land att leva i. Nya Moderaterna behöver ett nytt idéprogram som tar sikte på framtiden, våra visioner, värderingar och vår fortsatta förnyelse. Ett idéprogram som visar att vi tar ansvar för hela Sverige och hållbarheten.

För det första ska vi ställa oss frågan om hur vi långsiktigt ska forma vårt samhälle för att kunna möta utmaningar som en allt snabbare globalisering, tuffare internationell konkurrens och begränsade naturresurser. Vilka är de värden och egenskaper som bäst kan rusta Sverige för de prövningar som väntar globalt?

Vi konstaterar också att miljöhoten och klimatförändringarna är vår tids största gemensamma utmaning och kommer att prägla samhällsdebatten under lång tid framöver. Hur kan vi använda vår stolta tradition av förvaltarskap, tro på innovation och erfarenhet av internationellt sam­arbete för att mer effektivt möta klimatutmaningen? Hur ser vår vision om det hållbara samhället ut?

Jag tror att fler måste bli medvetna om hållbarhetsaspekterna på politiken. Miljöpolitiker är vi nämligen allihopa. Med fast förankring i en ekonomisk politik som betonar ansvar, stabilitet och arbetslinjen kan alla politikområden ta sig an hållbarhetsfrågorna, oavsett om det handlar om välfärden, bostäder, handelsfrågor, bistånd eller utbildning. Eller något helt annat.

Miljöfrågorna måste adresseras brett och faktiskt utan större respekt för var frågorna hamnar i den politiska organisationen. Därför är det så värdefullt med den här typen av utvecklingsarbete som ett färskt idéprogram erbjuder. Traditionellt sett är politiska partiers interna dokument just interna men i direktiven finns ett uppdrag att öppna upp processen och se till att ta till sig kunskap och erfarenheter från fler. Så välkommen med dina insikter om vår utveckling: ideprogram@moderat.se

Sofia Arkelsten (M), partisekreterare

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.