Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: Hur mycket mer skog kommer skövlas med de rödgröna?

Publicerad: 28 Augusti 2014, 05:04

Kan Miljöpartiet acceptera en socialdemokratisk skoggshuggarpolitik utan några ambitioner vad gäller miljöhänsyn? undrar Karin Karlsbro, Folkpartiets miljöpolitiska talesperson.


Socialdemokraterna går nu ut med ett förslag om att kraftigt öka uttaget ur den svenska skogen. Hur mycket och på vilket sätt är oklart.

Skogsindustrin förblir ett av de viktigaste benen i svensk industri, starkt beroende av energi. Skogen är framtidens guld och en av Sveriges viktigaste resurser. Skogen tar till skillnad mot norsk olja eller rysk gas aldrig slut.
I Folkpartiet vill vi främja utvecklingen av svensk skogsindustri för jobben och klimatets skull.

Men om Stefan Löfven (S) vill satsa på skogsindustrin borde han också berätta hur han tänker tillgodose svensk industris behov av energi. Det är ytterst oklart vilken energipolitik en rödgrön regering skulle komma att föra, men allt tyder på att miljöpartiet inte ger sig när det gäller en snabb nedmontering av kärnkraften.

Än mer oklart är det vilken naturvårdspolitik en rödgrön regering vill föra. Samtidigt som S föreslår ordentligt ökade uttag av skogsråvara har man inga konkreta förslag på hur naturvärdena ska säkras. Stefan Löfven (S) säger i som vanligt otydliga ordalag: ”Sen hyggen och hur avverkningen görs rent tekniskt, det får andra avgöra.” (Citat från Dagens Nyheter) Det hade varit klädsamt om Socialdemokraterna samtidigt hade haft några tankar om hur den biologiska mångfalden ska säkras vid ett kraftigt ökat uttag av skogsråvara.

Folkpartiet har länge drivit frågan om skogen som en av de viktigaste resurserna för framtiden. Vi vill ha en ansvarsfull energipolitik för att säkra bland annat skogsindustrin tillgång till konkurrenskraftig och klimatneutral energi. Vi vill genom forskning och innovationer stödja skogens potential inom förnybara material, kemiska produkter, textilier och energiproduktion. Men samtidigt slår vi fast att miljöhänsynen måste öka. Avverkningsmetoder måste kunna variera utifrån miljöhänsyn. Både staten och skogsnäringen har ett långtgående ansvar att skydda skogens ekosystemtjänster, bevara den biologiska mångfalden och slå vakt om naturvård och miljöhänsyn. De återstående gammelskogarna ska ges starkare skydd. Det statliga Sveaskog har ett extra stort ansvar för detta.

Frågan är hur de rödgröna ska kunna enas kring skogspolitiken? Kan Miljöpartiet acceptera en socialdemokratisk skoggshuggarpolitik utan några ambitioner vad gäller miljöhänsyn? Hur tror Socialdemokraterna att skogsindustrin ska blomstra om man rycker undan möjligheterna för långsiktig och trygg energiförsörjning? Både skogsindustrin och skogen behöver en politik som hänger ihop.

Karin Karlsbro
Miljöpolitisk talesperson (FP)

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.