Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: koldioxidskatt mot utsläppshandel

Publicerad: 4 november 2014, 10:10

Utsläppsmål i kombination med utsläppshandel eller en global koldioxidskatt? Vad är bäst? Debatten har gått het de senaste dagarna.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 november.

Kyotoprotokollet och handelssystemet med utsläppsrätter, ETS, inger falskt hopp och har inte åstadkommit någon nytta, menar professorerna John Hassler, Per Krusell och Jonas Nycander på DN debatt. Lösningen ligger istället i att få fram en internationell koldioxidskatt.

Men inlägget får mothugg. Miljöprofessor Christian Azar skriver i en replik att koldioxidskatt är en politisk omöjlighet eftersom kvantitativa åtaganden väcker starkt motstånd. Det är ett större ingrepp i den nationella suveräniteten än handelssystemet med utsläppsmål, menar han.

Energiexperten Per Kågeson skriver i en replik att systemet med utsläppsrätter inte fungerar så illa som man tror och att orsaken till att EU valde detta system framför en skatt var att skattereformer beslutas i konsensus och att flera medlemsländer motsätter sig en harmoniserad lagstiftning.

Forskaren Thomas Hahn skriver att flera länder behöver minska och fasa ut subventioner till fossila bränslen. Han håller med de tre professorerna om att klimatpolitiken måste relatera bättre till effekter på internationell handel och konkurrenskraft.

Läs artikeln av John Hassler, Per Krusell och Jonas Nycander.

Läs repliken av Christian Azar.

Läs repliken av Per Kågeson.

Läs repliken av Thomas Hahn.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.