Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Kristna värderingar kompass i miljöfrågan”

Publicerad: 20 september 2012, 10:49

Ojnareskogen måste få leva kvar och föda fram nytt liv, skriver kristdemokrater från Örebro och Helsingborg


Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

"Högsta domstolen har nu tagit ställning till att frågan om Nordkalks kalkbrytning i det känsliga naturområdet Ojnareskogen på Gotland tas upp till prövning, vilket är bra. Men regeringen har det yttersta ansvaret att stoppa kalkbrytningen menar vi.

Idag råder stor konsensus om att människan måste leva i balans med naturen. Det står högt på agendan i många delar av världen, och i många regeringars och kommuners målprogram. Därför ställer vi oss, som ledande kristdemokrater med ansvar för miljö- och klimatfrågor i två av de största kommunerna i Sverige, mycket frågande till Alliansregeringens stöd till kalkbrytning i Ojnareskogen i Bungeområdet på Gotland.

För oss som har den
kristdemokratiska förvaltarskapstanken som en av grundpelarna för vår politik är det naturligt att i såväl kommunledning som i våra nätverk aktivt driva en offensiv miljöpolitik med förvaltarskap som grund och en hållbar utveckling som mål. Både Örebro och Helsingborg ligger i absolut framkant när det gäller mål och resultat för en hållbar samhällsutveckling.

Länsstyrelsen på Gotland har tvingat Nordkalk att invänta HD:s beslut, vilket är bra. Enligt Naturvårdsverket riskeras mycket värdefull natur och grundvattnet hotas. Man menar att området har högsta naturskyddsvärde med en världsunik flora. Tillståndet för Nordkalks brytning har överklagats till Högsta domstolen av Naturvårdsverket och Svenska Naturskyddsföreningen.

Hela frågan är ett typexempel på en konflikt mellan kortsiktiga näringspolitiska motiv och långsiktigt hållbar utveckling, miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Det handlar om ett 60-tal arbetstillfällen under ett par decennier på östra Gotland. Mot detta ska ställas de uppenbara risker som föreligger då ett naturreservat kommer att förstöras, möjligheter till friluftsliv försvinner och grundvattenmöjligheten kan förstöras.

En framgångsfaktor i våra
kommuners miljöarbete handlar om att låta kortsiktiga näringspolitiska motiv få stå tillbaka för det som är långsiktigt hållbart för natur, människor och samhälle. Därför är vi förvånade och kritiska till våra Allianskollegor i regeringen som i denna för framtiden så viktiga fråga tycks välja ett kortsiktigt ekonomiskt synsätt. Det finns också risk för att Alliansregeringens trovärdighet i miljö- och klimatfrågor minskar. På Gotland finns ett mycket stort folkligt motstånd mot kalkbrytning i Ojnareskogen.

Det är lite intressant att
Ojnare betyder ”att lamma” eller ”att föda fram nytt liv”. Därför måste Ojanreskogen få leva kvar, och ”föda fram nytt liv” i natur och kulturmiljön. Om kalkbrytning sker med regeringens ”goda minne”, leder det till långsam död för naturresurser och ekosystem. Är det detta som regeringen vill lämna över till nästa generation?

Regeringen har ett mycket
stort ansvar i avgörandet om Ojnareskogens framtid. Området borde, som Annika Jakobsson från Greenpeace skrev på Brännpunkt 120911, få ett så kallat Natura 2000-skydd. Därför vill vi uppmana Kristdemokraterna och övriga i Alliansregeringen att säga nej till Kalkbrytningen, och hålla fast vid ett gott förvaltarskap, eftersom stora ekologiska och sociala värden står på spel.

Den kristdemokratiska värdegrunden är en tydlig kompass i frågan. Miljön och naturresurserna måste förvaltas ansvarsfullt så att goda livsbetingelser inte äventyras. Detta är också en långsiktigt god ekonomisk politik. Människan bör därför ingripa i naturen med försiktighet och politiken måste ta hänsyn till det känsliga samspelet i naturen"

Lennart Bondeson (KD), Kommunalråd, Örebro Kommun
Politiskt ansvarig för miljö- och klimatfrågor

Lars Thunberg (KD) Kommunalråd, Helsingborgs stad
Ordförande i Sveriges ekokommuner

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News