Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Miljöpartiet skjuter sig själv i foten”

Publicerad: 3 oktober 2013, 11:03

Miljöpartiets idé om prisgolv på utsläppsrätter saboterar försöken att få ner utsläppen och skärpa EU:s utsläppsmarknad. Det är ett olyckligt exempel på att MP inte kan omsätta sina luftiga visioner i effektiva miljöförslag, skriver Martin Ådahl, Centerpartiets chefekonom, i en kommentar till budgetarbetet.


”Miljöpartiet och Centerpartiet tävlar om de gröna väljarna och gröna frågorna från varsin del av spelplanen, MP mer från vänster och C mer från det liberala och landsbygdsliberala hållet. Båda anser det nödvändigt att göra mycket mer med miljöpolitiken, båda har ett lite motsträvigt större parti att förhålla sig till i miljöfrågorna.

Just nu har dock MP haft det ganska enkelt, eftersom man är i opposition kan man lova mycket och behöver inte ta ansvar. Ofta blir det en sifferexercis med miljömål: vi vet att om vi säger att utsläppen ska ner med 100 procent så kommer MP nästa dag med ett pressmeddelande att de ska ner 125 procent (ja, skämt åsido menar de att utsläppen ska minska 300 procent, men det är ett ämne för en annan artikel).

Därför är det intressant att studera MPs budgetmotion. Detta är ett tillfälle då MP tvingas få ihop debet och kredit, då man faktiskt inte kan ducka de tuffa valen. Och här börjar MPs enkla oppositionsdrömmar krackelera.

Både C och MP gillar grön skatteväxling, att höja skatten på det som är dåligt, utsläpp, för att sänka den på det som är bra, jobb, miljövänlig teknik och investeringar. Men i budgetmotionen syns minst tre problem för MPs effektivitet som grönt alternativ.

Det ena är att de alltid höjer skatterna mycket mer än de sänker dem. Eftersom MP inte längre vågar föreslå stora underskott, bara lite större än regeringen i år, men ändå vill öka de statliga utgifterna kraftigt, så höjer de både miljöskatterna och jobbskatterna. Visserligen sänks skatterna med 15 miljarder på jobb i ena änden, men MP höjer dem samtidigt med 34 miljarder – netto 19 miljarder ökade jobbskatter. Sammantaget blir det bara mer skatt och ingen växling. Om MP på så sätt dödar tillväxten och jobbskapandet i Sverige blir vi inget bra föredöme för EU, Kina med flera att inspireras av i omställningen.

Det andra är att MP, trots god kompetens med talespersonen Per Bolund, fortfarande inte är så bra på grön ekonomi. I motionen gör man en miljardstor tankevurpa, som dessutom saboterar för våra gemensamma försök i EU att skära ned utsläppen och pressa upp utsläppsriset.

Det handlar om att MP vill införa ett prisgolv på utsläppsrätter i EU; att vi på EU:s utsläppspris lägger en skatt i Sverige upp till en viss nivå. Det låter så bra, det är därför har MP med det, men det är i själva verket ganska idiotiskt och när Storbritannien införde prisgolv insåg miljörörelsen snabbt att det var en fälla och blev rejält kritiska.

Normalt sett är det ju bra att gå före med miljöskatter, men just utsläppsrätterna i EU är helt gemensamma, helt kommunicerande kärl. Att höja priset konstgjort med en skatt i Sverige minskar inte utsläppen totalt ett enda ton, utan innebär automatiskt att dessa utsläppsrätter istället går ut på den gemensamma EU-marknaden. Priset i Polen, Tyskland och resten av EU faller därför i samma utsträckning som vi pressar upp priset med en skatt i Sverige. Detta är extra allvarligt eftersom vi verkligen inte vill att varje land ska trixa sig runt ansvaret.

Vi kämpar med näbbar och klor för att istället minska utsläppen och få upp utsläppspriset, och dra in pengar till alla EU-länders statskassor. Eftersom vi ännu inte lyckats att minska utsläppen till närmelsevis nog är utsläppspriset för lågt redan som det är. MP:s manöver skulle innebära att Sverige, som ska leda EU:s kamp för att få ner utsläppen och upp priset, skjuter sig själva i foten, såsom britterna tyvärr gjort. Dessutom förutsätter MPs intäkt i budgeten på 0,7-1,2 miljarder per år att utsläppspriset i EU fortsätter att vara lågt, något vi verkligen inte hoppas.

Det tredje problemet med MPs faktiska politik är fascinationen för ”gröna investeringar”. Det låter jättebra, jag vill också se massiva gröna investeringar när näringslivet ställer om. Men i MPs budget betyder ”gröna investeringar” statliga investeringar. Vi tar pengar från skattebetalarna för att reda ut miljöproblem som förorenare skapat. Det kan vara nödvändigt när det gäller statliga monopol, som järnvägar. Men MP vill gå längre, och finansiera kommunala fastighetsbolags ombyggnader, där klimatvänligheten skall ingå, istället för att fokusera på styrmedel och att förorenaren betalar.

Om MP ska bli ett grönt alternativ inte bara teorin utan i praktiken måste man släppa vänsterresonemangen och anti-tillväxtmentaliteten och satsa på kraftfulla effektiva styrmedel. Där är vi gärna med och hjälper till med förslag”

Martin Ådahl, chefekonom, Centerpartiet

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.