Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: ”Nu tar alliansregeringen nästa steg”

Publicerad: 28 Februari 2011, 09:41

”Alliansen tar fortsatt ansvar för grön teknikutveckling i fattiga länder” skriver Lars Hjälmered, riksdagsledamot för moderaterna och ansvarig för miljö- och klimat, och avslöjar hur planerna framåt ser ut.


Ämnen i artikeln:

Lars Hjälmered

Två av världens största utmaningar är att bekämpa fattigdomen och att begränsa den globala uppvärmningen. En satsning för att motverka båda är gröna teknikinvesteringar i fattiga länder, i så kallade CDM-projekt. CDM står för clean development mechanism och är ett effektivt sätt att både bidra till fattigdomsbekämpning och snabbt minska utsläppen. Alliansregeringens ambition är att visa ledarskap för grön teknikutveckling, och fortsätta med värdefulla CDM-projekt runt om i världen.

Det finns många bra exempel på svenska investeringar i CDM-projekt. Till exempel har vi satsat på ett biobränsleeldat kraftverk i Indien, som används för produktion av förnybar el. Det har genererat i nya arbetstillfällen i landet, samtidigt som klimatvänlig energi produceras. Ett annat exempel är ett projekt som renar vatten med hjälp av solenergi i Rwanda. Vattnet blir drickbart för invånarna, samtidigt som stora mängder ved som tidigare användes för uppkokning av vattnet sparas in. Det i sin tur leder till att avskogningen minskar. Vidare kan en solenergianläggning i Benin nämnas. Den rena elen hamnar i det regionala elnätet, och ersätter smutsig kolkraft.

Sverige är ett föregångsland inom klimatområdet. Vi har höga mål om att minska utsläppen med 40 procent till 2020, samt att få till en oberoende fordonsflotta till 2030. Men klimatutmaningen kan vi inte anta på egen hand, utan det krävs att insatser görs både i Sverige och i andra länder. Vi arbetar genom att ansvarsfullt se till att varje skattekrona leder till största möjliga miljönytta. CDM-projekten som redan nu fungerar bra, kan framöver bli ännu bättre.

Nu tar alliansregeringen nästa steg. Vi vill att fler utvecklingsländer ska få ta del av våra gröna teknikinvesteringar. Just nu sker en sammanställning av våra nuvarande CDM-projekt. Vi kommer att säkerställa att åtgärderna i länderna inte skulle ha genomförts oavsett Sveriges inblandning, och sedan utveckla fler klimatsmarta projekt. Alliansen tar fortsatt ansvar att fullt ut använda gröna teknikinvesteringar i utvecklingsländer för klimatets skull, och för att bekämpa världens fattigdom.

Lars Hjälmered (M)
Riksdagsledamot, ansvarig för miljö- och klimat

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Lars Hjälmered

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.