Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Nytt miljömålsförslag sänker Sveriges miljöambitioner

Publicerad: 4 oktober 2009, 01:00

Idag släpps det nya miljömålsförslaget från utredaren Rolf Annerberg. I ett debattinlägg kritiserar nu organisationen Jordens Vänner förslaget.


Ämnen i artikeln:

Miljömål

Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom de 16 miljökvalitetsmålen som innebär att vi ska lösa de största miljöproblemen inom en generation. Det är en fantastisk målsättning, och ett stort framsteg i miljöarbetet.

Men ju närmare det utsatta målåret 2020 vi kommer, desto svårare tycks det bli att nå målen.

Miljömålsutredaren Rolf Annerbergs förslag till lösning på det problemet innebär en allvarlig ambitionssänkning i miljömålsarbetet! Han vill skjuta på målåret till 2025, dessutom behöver målen inte ens vara uppfyllda då, det räcker att förutsättningar finns. Detta är steg i helt fel riktning, när det i stället behövs snabbare vägar framåt. Naturens långsamma återhämtningsförmåga sägs vara ett skäl att skjuta upp målåret, men det är bara relevant för ett fåtal av miljömålen, flera kan nås till 2020 om tillräckliga åtgärder sätts in.

Miljöminister Andreas Carlgren hävdar att anledningen till att de svenska miljömålen inte nås är att Sverige inte ensamt kan påverka målen. Vi delar inte hans uppgivna tro på möjligheterna för svenskt miljöarbete.

Förra året levererades hundratals förslag på åtgärder från länsstyrelser, myndigheter och organisationer. Det gav regeringen enorma handlingsmöjligheter att fatta beslut som gör att målen nås. Men i stället valde man att skjuta på åtgärderna. I stället för att välja och vraka bland alla åtgärdsförslag tillsattes en utredning för att se över strukturen för hela miljömålsarbetet. Visst kan alla organisationer förbättras, men den stora anledningen till att miljömålen inte nås handlar inte om dålig organisation utan brist på politisk vilja, handlingskraft och mod.

Låt oss ge några tips på vägen, som vi redan uppmärksammat i skriften Rättvisa Mål (Miljöförbundet Jordens Vänner 2007).

- För det första; låt miljökvalitetsmålen bli mer styrande i miljöbalken. Idag är miljökvalitetsmålen en god vägledning, men inte ett legalt verktyg. För att få genomslagskraft i planering och samhällsbyggnad måste de få laga kraft.
- För det andra; idag görs en hel del bra saker för att nå målen, men fortfarande genomförs sådant som leder åt helt fel håll. Det handlar till exempel om motorvägsutbyggnader, exploatering av känsliga naturområden och nya externa köpcentra som leder till ett ökat bilberoende. Hejda den utvecklingen!

Miljömålsutredningen föreslår att ansvaret för uppföljning av miljömålen läggs på Naturvårdsverket medan åtgärder ska ”beställas” av regeringen. Vi menar att det finns en stor poäng i att de som dagligen jobbar med frågorna får beskriva problem och föreslå åtgärder samtidigt, utan politiska hänsyn. Utredningens förslag ger regeringen möjlighet att styra miljöpolitiken efter eget huvud genom att prioritera åtgärder för vissa miljömål för att kunna visa på positiva resultat, och samtidigt sänka ambitionerna för andra, som är svårare och mer obekväma att nå. Med dagens system läggs alla kort på bordet, det faktiska miljötillståndet visas upp och det finns en öppenhet kring vilka åtgärder som genomförs och inte.

Det hävdas att dagens organisation av miljökvalitetsmålen måste bli enklare. Vi menar att miljöfrågorna är stora, svåra och komplexa, de vinner inte på att förenklas i alltför stor utsträckning. Det befintliga miljömålssystemet har gett struktur och överskådlighet över miljöarbetet i Sverige.

Det sägs också att politikerna har haft svårt att påverka med nuvarande system. Det är för oss helt obegripligt. Regeringen har all möjlighet i världen att stärka miljömålsarbetet både genom myndigheternas arbete, genom att anslå mer pengar till åtgärder och genom att föreslå förändringar i lagstiftningen.

Vi är helt enkelt oroliga för att en stor omorganisation av miljömålsarbetet skulle sluka tid, energi och resurser som bättre skulle kunna användas till att genomföra åtgärder som faktiskt leder till viktiga miljöförbättringar.

Anna Jonsson
Annaa Mattsson

Björn Möllersten

Verksamma i Miljöförbundet Jordens Vänners miljömålsutskott

Jörgen Städje

Ämnen i artikeln:

Miljömål

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.