Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Obligatorisk hållbarhetsredovisning gör företagen gott”

Publicerad: 5 december 2013, 12:19

EU:s förslag att göra hållbarhetsredovisningen obligatorisk ger stor affärsnytta, skriver en grupp hållbarhetschefer på Miljöaktuellt debatt.


"Vi är en grupp yrkesutövare som på olika sätt arbetar med hållbarhetsfrågor och ansvarsfullt företagande. Vi välkomnar Sveriges beslut att officiellt ge sitt stöd till EU-förslaget om lagstiftning av rapportering av icke-finansiell information. Det är vår övertygelse att förslaget främjar en god utveckling och stöttar bolagens arbete med att öka sin konkurrenskraft genom hållbarhet.

Förslaget innebär i korthet att ca 40,000 företag i Europa med fler än 500 anställda och/eller en årlig omsättning som överstiger 40 miljoner Euro blir redovisningsskyldiga i frågor av betydelse inom mänskliga rättigheter, miljö, korruption och arbetsrätt m.m. på likvärdigt sätt som traditionell finansiell information.

Förslaget inkluderar en ”följ eller förklara”-princip vilket innebär att företagen bara skall arbeta med och redovisa de frågor som anses väsentliga och relevanta, eller förklara varför så inte är fallet. Arbetet med hållbart företagande är utmanande och viktigt och svenska företag har mycket kvar att lära och förbättra. Förslaget bidrar i rätt riktning och det är rätt av Sverige att stötta det.

Hållbarbetsredovisningen är inget självändamål, utan i högsta grad ett verktyg för att förbättra hållbarhetsarbetet och skapa affärsnytta. Att sätta mål, mäta utfall och kommunicera resultaten är relevant för många olika intressenter och vi menar att:

Det är affärskritiskt att ur ett hållbarhetsperspektiv identifiera och arbeta systematiskt med frågor som innebär en risk och/eller möjlighet för att skapa maximalt värde på kort-, medel- och lång sikt;

Hållbarhetsredovisningen och själva rapporteringsprocessen har visat sig skapa nya möjligheter för företag, bl. a genom den förbättrade dialogyta som den skapar;

Företag som arbetar med sina väsentliga frågor kommer att agera i linje med samhällets- och sina intressenters förväntningar vilket borgar för ökat förtroende och därmed handlingsutrymme;

Ökad öppenhet och jämförbarhet om affärskritisk hållbarhetsinformation gynnar investeringar liksom handeln med aktier;
En pan-europeisk ”företagsstandard” jämnar ut konkurrensförhållanden. Att alla företagen har samma krav på arbetet med hållbarhet synliggör konkurrensen och stimulerar utvecklingen;

Vi som dagligen jobbar med detta delar inte bilden som ibland framställs av att företag ser arbetet med miljö och hållbar utveckling som onödigt, och något som bör ske på en minimal nivå, utan snarare tvärtom: Hållbarhet är en självklarhet för att säkerställa såväl kort- som långsiktighet i företagens affär och konkurrenskraft.

Det är en viktig signal att Sverige nu stöttar EUs förslag då det ligger i samtliga företags intresse att vara transparenta om mänskliga rättigheter, miljöfrågor, anti-korruption och arbetsrätt i de fall där det väsentligt påverkar verksamheten och företagets förmåga att skapa eller värna värde"

Anette P. Andersson, Fondförvaltare, SEB Wealth Management
Marie Baumgarts, Head of Corporate Responsibility, Tele2
Claes-Göran Bergh, Miljöchef, Jämtkraft AB
Sasja Beslik, Head of Responsible Investments & Governance, Nordea Investment Funds
Magnus Enell, Adjungerad Professor inom Industriell ekologi, KTH
Magnus Furugård, VD, GES
Martin Hallberg, VD, UpHigh AB
Christina Lindbäck, Hållbarhetschef, NCC-koncernen
Magnus Ljungberg, VD, Futerra
Cecilia Seddigh, Ansvarig för ESG, ODIN Fund Management
Carina Silberg, Seniorkonsult CSR, Hallvarsson & Halvarsson

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.