Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: Offentlig sektor måste bli en bättre IT-köpare

Publicerad: 18 januari 2010, 13:33

Sverige är ett föregångsland när det kommer till grön upphandling av IT-material. Men mycket återstår även här. Det konstaterar Madeleine Bergrahm som är nordisk miljöchef på IT-leverantören HP.


Ämnen i artikeln:

Grön It

Skrivare och kopiatorer finns på alla arbetsplatser. De kostar – både i inköp och i drift. Ändå köps de ofta in akut snarare än enligt en övergripande plan, även inom offentlig verksamhet. Detta trots att EU har pekat ut it-utrustning, särskilt när det gäller utskrifter, som ett område som påtagligt kan minska en verksamhets utsläpp av koldioxid.Ändå köps de ofta in akut snarare än enligt en övergripande plan, även inom offentlig verksamhet. Detta trots att

Vi efterlyser ett strategiskt förhållningssätt vid skrivar- och kopiatorinköp till offentlig verksamhet. För det finns mycket att tjäna på strategiska och långsiktiga val. I Sverige har it-upphandlingar som gjorts enligt EU:s regler för gröna upphandlingar resulterat i besparingar på 16 procent.

Sverige tillhör de föregångsländer i Europa som EU-kommissionen kallar ”de sju gröna” och har alltså kommit långt när det gäller miljömedvetenhet inom den offentliga sektorn och även den privata sektorn. Men mycket återstår även här.

För det första behöver
it-kostnaderna ses över, grundligare och mer genomgripande. Många kostnader är dolda eller mäts inte. Skrivare och kopiatorer är ett bra exempel. En färsk studie visar att för varje krona som används för själva utskriften av dokument kostar utskriftshanteringen nio kronor. (1) Dolda kostnader är bland annat lokalkostnader, driftstopp, användarnas tid, dokumenthantering och it-support/servicetekniker.

För det andra tenderar it i den offentliga sektorn att utvecklas taktiskt snarare än strategiskt. Utskrifter är återigen ett bra exempel. Skrivare och kopiatorer köps ofta in akut snarare än enligt en övergripande plan. Resultatet blir en fragmentarisk infrastruktur utan centralt och rationellt underhåll och med kostnaderna utspridda på många olika kostnadsställen.

För det tredje betraktas ofta hårdvarans pris som en viktigare faktor vid inköp än att man faktiskt tar totalkostnaden i beaktande, alltså medräknat service och underhåll de år maskinerna används. Denna brist på långsiktighet fördyrar it-kostnaderna och leder till onödig konsumtion av resurser. Även här är skrivare och kopiatorer ett bra exempel. En kortsiktig syn på hårdvarukostnaderna ökar förbrukningen av papper, tillbehör och energi. Därför behöver de ansvariga tänka igenom hela livscykeln för de produkter de köper in – från hur de tillverkas till hur de används, underhålls och återvinns.

För det fjärde och sista finns det en stor okunskap i den offentliga sektorn om hur deras infrastruktur påverkar miljön. Mätning av den befintliga IT-användningens miljöpåverkan skulle kunna ge underlag för att prioritera aktiviteter för att minska negativ miljöpåverkan. Här måste självklart interna faktorer mätas, men även externa. Ett exempel på det är hur underhållet på maskinparken ser ut, krävs till exempel servicetekniker som kör runt mellan kontoren för att serva maskinerna? Beslutsfattarna behöver veta var de står när det gäller hållbarhet och vilka kriterier de ska bedöma den med, liksom tydliga möjligheter att mäta resultatet av gröna ambitioner.

I hela EU granskas nu it- och kommunikationssektorn, inte minst med tanke på hur it-användning förknippas med energiförbrukning. EU har pekat ut kontorens it-utrustning, särskilt när det gäller utskrifter, som ett område som kan bidra påtagligt till att minska en verksamhets utsläpp av koldioxid.

Men det är också viktigt att påpeka, inte minst i ekonomiskt ansträngda tider, att de faktorer som gör utskriftsmiljön miljömässigt ineffektiv också gör den ekonomiskt dyrare än den skulle kunna vara. Att agera miljömedvetet är inte en lyx utan är ett omedelbart sätt att spara skattebetalarnas pengar och få ut mer av sin budget.

Hur skattebetalarnas pengar används kommer alltid att granskas hårt och det gröna perspektivet är inget undantag. Ett av de verktyg som står till buds för att nå utsläppsmålen är Green Public Procurement (GPP), ett ramverk med detaljerade EU-regler som syftar till att all offentlig upphandling i samtliga medlemsländer ska ta så stor miljöhänsyn som möjligt. Enligt oberoende analyser har exempelvis offentlig upphandling i Sverige, som gjorts enligt Green Public Procurement (GPP), resulterat i besparingar på 16 procent, räknat på produkternas hela livscykler och jämfört med it-inköp utan miljöhänsyn. (2)

Med GPP sätter Europeiska
Kommissionen upp ambitiösa mål. Kommissionen föreslår att varje medlemsland ska sätta upp ett 50-procentsmål från 2010. Det innebär att från det året ska hälften av alla offentliga inköp göras med miljöhänsyn som viktig parameter.

Samtidigt som miljöambitionerna skärps för Europas offentliga verksamheter råder ett hårt ekonomiskt klimat. I land efter land skärs budgetar ner. Men, ekonomisk nedgång eller inte, EU:s mål att till år 2020 minska utsläppen av koldioxid med 20 procent står fast. Strategiska it-upphandlingar där man låter miljöperspektivet genomsyra alla inköp, är en viktig del av arbetet för att nå det målet.

Madeleine Bergrahm, nordisk miljöchef, HP Sverige
Andreas Granath, affärsområdeschef på HP IPG Sverige

(1) All Associates Research, EDAM White Paper, 2009.

(2) Source: PricewaterhouseCoopers Netherlands, significant and Ecofys, Lempers. M. et aL report “Collection of statistical information on Green Public Procurement in the EU January 2009.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Grön It

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.