Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Regeringen mörkar om miljönedskärning

Publicerad: 16 september 2010, 08:17

”Regeringen mörkar om en nedskärning på 190 miljoner kronor per år inom miljöområdet” skriver Tina Ehn, riksdagsledamot för Miljöpartiet och uppmanar miljöminister Andreas Carlgren (C) att redovisa vad han tänker dra ner på.


I våras meddelade regeringen att pengarna till skydd av natur skulle minskas med 210 miljoner kronor. För två veckor sade regeringen att den inte skulle genomföra neddragningen. I stället skulle man prioritera om inom samma budgetpost för att få ytterligare 190 miljoner kronor till skydd av skogen.

Ytterligare 190 miljone
r kronor till skydd av skogen, 190 miljoner kronor mindre till – vad? Regeringen mörkar.

Anslaget för biologisk mångfald
är det största inom miljödepartementets budget. Det omfattar en rad olika områden. Där ligger genomförandet av EUs vattendirektiv, vilket kan vara av stor betydelse både för levande sjöar och vattendrag, för dricksvattenkvaliteten och för Östersjön. Där ligger också kalkningen av försurade floder och vattendrag. Där ligger åtgärdsprogram för hotade arter, viltförvaltning och rovdjur. Där finns pengar för skötsel av naturreservat och bidrag till lokala naturvårdsområden. Där finns terrängkörningsplaner för samebyarna och regionala landskapsstrategier. Där finns pengarna till länsstyrelserna för arbetet med strandskyddet.

Någonstans här ska regeringen
dra in rätt stora summor pengar. Det enda man har sagt är att naturum ska finansieras på något annat sätt. Det ger högst 70 miljoner, antagligen mindre. Och det väcker en till fråga: vad ska regeringen dra ner för att få loss de pengarna? Blir det landsbygdsprogrammet eller något annat?

Det är naturligtvis roligare för regeringen att tala om att man ska skjuta till pengar för olika saker. Nedskärningar vill man helst mörka.

En nedskärning på 190 miljoner kronor inom naturskyddet är mycket pengar. Andreas Carlgren bör tala om vad han tänker dra ner på. Före valet.

Tina Ehn
Riksdagsledamot, Miljöpartiet

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.