Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: ”Regeringen offrar trafiksäkerheten – i onödan!”

Publicerad: 22 November 2012, 11:42

Regeringen ökar trafikdödligheten för att påskynda omställningen till miljöbilar. Riksdagen bör avvisa försöken att ställa trafiksäkerhet mot miljö, skriver Mattias Goldmann från Gröna Bilister


Ämnen i artikeln:

Gröna Bilister

"Ingen ska dö eller allvarligt skadas i trafiken. Det har regeringen slagit fast i Nollvisionen. Som etappmål ska antalet döda i trafiken ha halverats år 2020 jämfört med år 2007, då 473 personer omkom.

Men 2011 ökade trafikdödligheten åter, och Trafikverket tog därefter fram kortsiktiga mål för att åter vända utvecklingen åt rätt håll. För 2013 är de ”Ökat fokus på oskyddade trafikanter” och ”Ökad andel säkra bilar”.

Myndighetens säkerhetsexpert Claes Tingvall föreslår att bilar utan antisladdsystem skyndsamt fasas ut med hjälp av ekonomiska styrmedel. Tyvärr försvåras detta viktiga arbete av att regeringen ställer trafiksäkerhet och miljö mot varandra, med tre dagsaktuella exempel:

Supermiljöbilspremien för elbilar och laddhybrider infördes 2012 med totalt 200 miljoner kronor i anslag, vilket räcker till 5000 bilar. De första pengarna är slut, så från årsskiftet ska regeringen tillföra nya pengar. Men några säkerhetskrav ställs inte – det går att få 40 000 kronor från staten för en elbil som inte ens krocktestats!

Miljöbilsdefinitionen skärps till årsskiftet. Det är inte en dag för tidigt – den nuvarande har hängt med sen 2006, då vi gladdes åt de första etanolbilarna och elbilarna fortfarande var en utopi. Men trots att det nu finns mängder med miljöbilar med allra högsta krocksäkerhet vill regeringen ge fem års skattebefrielse till alla miljöbilar oavsett hur osäkra de är. De kan ha usel krocksäkerhet, sakna låsningsfria bromsar, airbags eller antisladdsystem – ändå ska de gynnas!

Elbilsupphandlingen med
statliga Vattenfall och Stockholm stad har fått 76 miljoner kronor av Energimyndigheten för att dela ut 50 000 kronor till de första tusen som skaffar elbil eller laddhybrid. Den bil som fått flest bidrag är ett transportfordon som inte ens har antisladdsystem och i den nu pågående upphandlingen av elbilar lyser säkerhetskraven fortfarande med sin frånvaro.

I grunden är elbilar, laddhybrider och gasbilar säkrare än bensinbilar, eftersom tyngdpunkten är lägre och det inte finns många liter extremt brandfarlig vätska ombord. Dessutom är de vanligen nyare konstruktioner och har därför det allra senaste i säkerhetsutrustning.

Att det ändå finns miljöbilar som är osäkrare än andra, beror delvis just på att välmenande politiker ser genom fingrarna med säkerheten för att påskynda den gröna omställningen. Men det leder till fler trafikoffer, inte minst bland oskyddade trafikanter som knappast är sugna på att delfinansiera de osäkra bilarna över skattesedeln. Därtill riskerar det att ge bakslag för miljöarbetet.

Under slutet av november och början av december behandlar riksdagen regeringens budgetproposition, där anslagen för miljöbilar ingår. Våra folkvalda bör ge regeringen tydligt besked: Ställ inte trafiksäkerhet mot miljö!"

Mattias Goldmann, Gröna Bilister

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Gröna Bilister

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.