Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: Så kan näringslivet öka matåtervinningen

Publicerad: 27 Juni 2011, 09:02

Enligt riksdagens beslut skulle 35 procent av matavfallet från hushåll, restauranger, storkök och butiker återvunnits genom biologisk behandling år 2010. Målet har inte uppnåtts, men kan enkelt och snabbt nås om företagen släpps in på marknaden. Det skriver Erik Åsbrink och Britt Sahleström, ordförande respektive vd på Återvinningsindustrierna.


Dagens lagstiftning innebär att bara kommunerna får bestämma vem som får hämta matavfallet från verksamheter. Med en öppen marknad för insamling av matavfallet är vi övertygade om att mer matavfall skulle ha samlats in och att det funnits mer ”råvara” för biogasproduktion, som kan användas till fordonsbränsle. Frågan har legat på regeringens bord sedan 2007, utan att ha kommit närmare en lösning.

Regering och riksdag
skulle genom ett enkelt beslut kunna snabba på utvecklingen: Låt ambitiösa företag och verksamheter själva få välja entreprenör som tar hand om matavfallet och också få välja behandlingsteknik.

Flera företag vill vara föregångare och bidra till att uppfylla matavfallsmålet, men får inte. Två exempel är Max Hamburgerrestauranger och Axfood (som bl a äger Willys och Hemköp), som vill äga sitt eget avfall, bestämma hur det ska behandlas och upphandla lösningar som täcker hela landet.

Det är anmärkningsvärt att privata återvinningsföretag får hämta företagens farliga avfall över hela landet, men inte matavfallet. Därmed kan man inte erbjuda helhetslösningar för allt avfall, vilket försvårar och fördyrar för företagen.

Varför får näringslivet inte bidra till att målen uppnås? Beror det på att kommunerna måste säkra ”råvaran” till de biogasanläggningar de investerat i? Återvinnings­företagen skulle kunna hjälpa till att öka mängden substrat, dvs matavfall och annat som kan rötas i biogasanläggningarna. De skulle även kunna bygga biogasanläggningar i områden där det saknas.

Låt oss jämföra med hur det fungerar med det brännbara avfallet. En mycket hög andel av det avfall som eldas i kommunernas fjärrvärmeanläggningar kommer från företag och verksamheter, som samlats in av de privata återvinningsföretagen. Återvinningsföretagen har alltså inte konkurrerat med kommunerna om att bygga förbränningsanläggningar utan är en leverantör av avfallsbränslen. På samma sätt skulle de kunna bli leverantörer av ”råvara” till biogasanläggningarna också.

Sedan länge är det självklart för alla att det finns privata alternativ för alltifrån förskolor till äldrevård – men matavfallet från restauranger, butiker och storkök är fortfarande ett kommunalt monopol. Det ter sig egendomligt, eftersom matavfall knappast kan sägas tillhöra välfärdens kärna, till skillnad från utbildning, vård och omsorg.

Det finns inga skäl till att företagen inte ska få vara med på denna marknad när det gäller matavfallet. En fungerande konkurrens driver utvecklingen framåt, skapar innovation och entreprenörskap. Ett sådant beslut gör alla till vinnare – låt företagen få vara med att uppnå miljömålen!

Erik Åsbrink, ordförande Återvinningsindustrierna
Britt Sahleström, vd, Återvinningsindustrierna

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.