Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: ”Så skyddar vi dricksvattnet bättre”

Publicerad: 7 April 2014, 14:29

Över 30 grundvattentäkter ligger nära brandövningsplatser med gamla utsläpp av perflorerade ämnen, PFOS. Det är bara det senaste exemplet på dålig kontroll av dricksvattnet. Nu är det hög tid att satsa mer på kommunernas vattenarbete, skriver Johan Möllerström och Per Johansson på Miljöaktuellt debatt.


Ämnen i artikeln:

DricksvattenLivsmedelsverketMiljöaktuelltPfos

”För flera månader sedan kom det första larmet från Livsmedelsverket om att det fanns risk att perflorerade ämnen (PFOS) kunde finnas i dricksvattnet i flera av landets kommuner. Det är ett resultat av att brandskum från övningsplatser har fått ligga kvar i naturen och därmed påverkat grundvattnet. PFOS kan ge leverskador, cancer, verka hormonstörande och påverka immunförsvaret.

På uppmaning från Livsmedelsverket har nu har ett antal kommuner genomfört undersökningar och flera av dem har drabbats hårt. I Kallinge i Blekinge har invånarna druckit förgiftat vatten i flera decennier. Barn och ungdomar som växt upp där har under hela sitt liv utsatts för PFOS. Halterna har legat 10-20 gånger högre än vad som anses hälsosamt för spädbarn.

Vilka konsekvenser det kommer få för deras hälsa är omöjligt att säga.
Vi menar att denna giftskandal är ett av många tecken på att det finns stora problem med vår tillgång till säkert och rent dricksvatten. Kommunerna har för dålig tillgång till information och resurser och det saknas en samlad nationell lägesrapport över hur kommunerna arbetar för att säkerställa dricksvattenkvalitén.

Menar vi allvar med att vatten är vårt viktigaste livsmedel måste vi jobba mer systematiskt med kartläggning, övervakning och rening av vårt vatten. Vi behöver tydligare nationella riktlinjer och tydligare kravställning så att den här typen av skandaler kan undvikas. Den pågående dricksvattenutredningen är en viktig del i detta arbete.

Det är bra att Livsmedelsverket nu har initierat en kartläggning, men samtidigt är PFOS bara ett av flera hot mot vårt vatten. Vi tar vattenkvaliteten för given i Sverige och många känner inte till de stora utmaningar som samhället står inför, inte minst med anledning av den ökade användningen av kemikalier i vardagen och klimatförändringarna. En seriös kartläggning av vårt dricksvatten måste titta på mer än ett enda ämne.

Kommunerna behöver ta ett bredare ansvar för vårt dricksvatten och kartlägga hur sårbara de är. Helt uppenbart är att det krävs en ökad insikt om sårbarheten och behovet av åtgärder för att garantera säkert dricksvatten. Åtgärder som skulle kunna bli aktuella är att öka monitoringen av vattenkvaliteten och att säkra distributionen av vatten, men även åtgärder för att skydda vattentäkterna måste till.

SVT har visat att det finns inte mindre än 34 grundvattentäkter som ligger mindre än en kilometer från tidigare brandövningsplatser där PFOS har använts. I Sverige finns det sammanlagt 237 stycken brandövningsplatser, så många fler områden kan vara drabbade. När PFOS väl har kommit ut i vår miljö så är kemikalien extremt långlivad och de vattentäkter som blivit förgiftade kommer vara oanvändbara en lång tid framöver. PFOS har varit förbjudet i EU sedan 2008. Trots detta kommer inte informationen fram förrän nu.

Ett systematiskt nationellt arbete för säkert vatten och tydliga riktlinjer för kommunerna med höga krav på vattenkvalitet kan hjälpa oss att identifiera och hantera hot mot vårt vatten i tid. PFOS är bara den senaste i en rad av utmaningar som vi möter. Kemikalieanvändning och klimatförändringar utsätter våra vatten för stora påfrestningar. Om vi inte agerar nu hotar utvecklingen vår tillgång på rent och säkert vatten. Kommunerna måste ta sitt fulla ansvar för vattenkvaliteten och staten måste ge kommunerna det stöd de behöver"

Johan Möllerström, ordförande Varim, branschorganisationen för den svenska vattenreningsindustrin
Per Johansson, teknisk doktor i vattenrening

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.