Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: Stockholms ”likgiltiga” budskap till Rio

Publicerad: 7 maj 2012, 13:14

Det progressiva miljötänket är som bortblåst i ”Stockholm Call for Action”, skriver Anders Alm på Nordiska Investeringsbanken


FN:s stora miljökonferans ska hållas i Rio, Brasilien om drygt en månad, fyrtio år efter Stockholms-konferensen 1972. Detta möte hade stort inflytande på det internationella miljösamarbetet, bland annat genom att inrätta FN:s miljövårdsorgan UNEP, men idag verkar intresset och förhoppningarna vara på bottennivå om något större politiskt framsteg vid Rio-mötet. Denna ”likgiltighet” lovar naturligtvis inte gott för en värld som fortfarande brottas med stora miljö- och klimatproblem

Vid Stockholmskonferensen var Sverige ett föregångsland i internationella miljöfrågor. Fortfarande engagerar sig Sverige i den internationella debatten, men vi är absolut inte i täten längre. Vårt globala engagemang har dalat och det är tyvärr bara att inse att kärnfrågor där Sverige var ledande har försvunnit från vår internationella politiska agenda. Visserligen är vi ett litet land men allmänhetens miljömedvetande är bland det högsta i världen och detta borde reflekteras i vår politiska ståndpunkt i Rio och vårt globala agerande.

De konkreta sakfrågorna som Sverige drev internationellt i Stockholm 1972 såsom vatten, hav och skog betonas knappast alls, trots att vetenskapliga rön fortfarande påtalar behovet av kraftfulla åtgärder. Stockholmsdeklarationens klara budskap om behovet att skydda miljön för framtida generationer, befolkningstillväxten, förvaltningen av de förnyelsebara resurserna, föroreningar, ekonomiska resurser och teknologi till U-länderna är som bortblåsta i budskapet från Stockholm till Rio –” Partnership for Sustainable Development- The Stockholm Call for Action” som nyligen anordnades som del av Stockholm+40.

Visst är Stockholm+40 en viktig plattform för att profilera Sveriges roll inför Rio-mötet, men tyvärr är grundbudskapet om hållbart nyttjande och behovet att skydda naturens produktionsförmåga dolt av generiska argument om mänskliga rättigheter, ekonomisk tillväxt, grön ekonomi, internationell handel, industrin som motor för hållbar tillväxt och individer som kan göra skillnad.

Andra aktuella sakfrågor från Rio-92 som inte betonades vid Stockholmskonferensen såsom klimatet och biologisk mångfald nämns bara översiktligt och finns inte heller med i de 13 åtgärdspunkterna i the Stockholm Call for Action.

Att skydda den globala miljön är en investering för mänskligheten som lönar sig i längden, även om den inte syns i dagens ekonomiska indikatorer och vinstbegär. Om Rio-mötet ska kunna bidra till en kurs-ändring och ambitionshöjning av det globala miljöarbetet för de kommande 40 åren i dessa tider där argumenten om ekonomisk tillväxt duggar tätt, måste några progressiva länder våga lägga frågan på förhandlingsbordet. Förhoppningsvis kan Sverige vara ett av dem. Man måste vara med i förarsätet för det hjälper inte att sitta bak i bussen och hojta dags-politiskt korrekta fraser. En ekonomisk rådgivare till USAs president sa redan för 50 år sedan att den som tror att alla problem kan lösas genom obegränsad ekonomisk tillväxt, i en fysiskt begränsad värld, är antingen en dåre – eller en ekonom.

Anders Alm

Sveriges tidigare chefsförhandlare till HELCOM, jobbar för närvarande på Nordiska Investeringsbanken med att förbättra Östersjöns miljö

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.