Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Stoppa Statoils exploatering i Arktis”

Publicerad: 14 maj 2014, 05:50

Idag håller oljebolaget Statoil årsstämma i Stavanger. Bolaget måste upphöra med sin förödande exploatering av Arktis och följa samma regler för oljeborrning som på hemmaplan , skriver Josefina Lundgren Skerk styrelseledamot i Sametinget


Ämnen i artikeln:

Arktis

Vi som vill fortsätta bo i den norra delen av världen är mycket bekymrade över klimatförändringarna och de destruktiva industrier som tränger sig på. Det samiska området Sápmi ingår i Arktis, där totalt fyra miljoner människor lever. Gruvdriften i Sápmi och oljeborrning på land i ryska Arktis har redan orsakat stor förödelse. Nu vill Statoil riskera den marina miljön med oljeborrningar till havs.

Vi måste skydda den arktiska regionen och garantera dess välstånd, vilket kräver ett politiskt ansvar från de arktiska staterna. Finland har som första arktiska stat uttalat ett tydligt stöd för ett reservat runt Nordpolen och regelverk för att förhindra oljeutsläpp till havs, och i mars antog EU-parlamentet en resolution för skyddandet av Arktis. Det är dags att övriga nordiska länder ställer sig bakom Finland och EU.

Idag håller det statliga norska oljebolaget Statoil årsstämma i Stavanger och fattar beslut som får konsekvenser för stora delar av Arktis. Statoil har redan licenser i både Alaska, Grönland och Ryssland, i istäckta områden med extrema väderförhållanden. Oljeborrning skulle inte tillåtas i något av dessa, om Statoil följde de regler som gäller för oljeborrning i hemlandet.

I ryska Arktis samarbetar Statoil med Rosneft, ett bolag ökänt för oljeutsläpp som förvandlat urfolksregioner i Sibirien till ekologiska katastrofområden. Rosneft kan inte genomföra sina planer i Arktis utan investeringar och teknik från företag som Statoil. Det är upprörande att se Norge behandla andra delar av Arktis med mindre omsorg än vad som gäller på hemmaplan.

Även om beslutet tas av Statoil, och den norska staten som majoritetsägare, är utgången relevant för oss alla. Det som händer i Arktis stannar nämligen inte i Arktis. Den globala efterfrågan på olja har en katastrofal inverkan på klimatet och bolagen som vill borra i Arktis visar total likgiltighet inför de farliga klimatförändringarna.

Med hopp om en annan riktning för Arktis har jag skrivit under ett nytt globalt initiativ, Den internationella deklarationen om Arktis framtid (http://www.arcticdeclaration.org/), som anger vad som krävs för att skydda denna unika plats.

Vi som tillhör Arktis urfolk är experter på dess marker och vatten – vi har bott här utan att överutnyttja miljön sedan urminnes tider. Ändå är vi bortkopplade från inflytande och, ibland med våld, tvingade att stå åt sidan för gruvdrift och oljeborrning.

Vi vet att respekten för mänskliga rättigheter, naturen och långsiktig hållbarhet är nyckeln till välstånd och utveckling i Arktis. Jag uppmanar de arktiska länderna att tillämpa försiktighetsprinciper för utvinning av olja i regionen och säkerställa att urfolken får avgörande inflytande över sina områden.

Kampen för att skydda Arktis kräver beslutsamhet och uthållighet. Ett första steg är att stoppa Statoil från att borra i isfyllda vatten i Arktis. Klimatkrisen skapades av människor. Den kan förhoppningsvis stoppas av människor. Det är dags att agera.”

Josefina Lundgren Skerk,  styrelseledamot i Sametinget

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Arktis

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.