Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Debatt: Sverige ska inte importera miljöproblem, utan exportera miljöchanser

Publicerad: 26 Maj 2011, 10:57

Runt hälften av all miljöpåverkan sker genom hushållens konsumtion – med mat, transporter och boende. Att konsumenterna får information och möjlighet att göra aktiva val är avgörande för att minska miljöpåverkan. Det skriver miljöminister Andreas Carlgren och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.


Runt hälften av all miljöpåverkan sker genom hushållens konsumtion – med mat, transporter och boende. Att konsumenterna får information och möjlighet att göra aktiva val är avgörande för att minska miljöpåverkan.

Både miljön och hushållens plånböcker tjänar mycket på att minska livsmedelssektorns klimatpåverkan. Därför är det en angelägen fråga som Svante Axelsson m.fl. skriver om. Det pågår också mycket arbete både inom regeringen och våra myndigheter.

Genom satsningen på Sverige – det nya matlandet bedrivs en rad projekt för att öka medvetenheten hos konsumenterna. Svenska bönder är i dag världsledande när det gäller att producera miljövänlig mat. En liter svensk mjölk ger bara runt hälften så stora utsläpp av växthusgaser som genomsnittet i världen. Med svensk mat minskar vi de ekologiska fotavtryck som vår konsumtion i Sverige ger upphov till.

Vi vill att svenska bönder ska fortsätta ta täten för att visa att det är möjligt att äta gott och samtidigt minska miljöpåverkan. Därmed kan vi fortsätta visa det internationella ledarskap som krävs för miljön. Men det är avgörande att konsumenter kan göra miljömedvetna val i butiken, samt att det offentliga visar vägen. Tyvärr räcker det inte att bara välja hållbar mat. Ett långt större problem är att upp till 30 procent av all mat som framställs hamnar i soppåsen.

Miljömålsberedningen har nyligen föreslagit som etappmål att resurshushållningen i livsmedelskedjan ökar till 2015 genom att matavfallet minskar med minst 20 procent jämfört med år 2010. Minst 40 procent av det matavfall som ändå uppstår från hushåll, storkök, butiker och restauranger ska behandlas biologiskt så att växtnäring och energi tas tillvara. Arbetet med dessa förslag pågår nu i regeringskansliet.

Miljöpåverkan i livsmedelskedjan är större ju närmare konsumenterna man kommer, eftersom maten då både producerats, bearbetats och transporterats hela vägen till hemmen. Hushållen tjänar ekonomiskt på att minska matsvinnet, som beräknas kosta hushållen totalt ca 3 600–5 000 kronor per person och år. Pengar som man i stället kan använda till att köpa mer miljösmart mat, som naturbeteskött eller ekologisk vitkål från friland.

Genom ett flertal regeringsuppdrag och initiativ pågår redan nu ett arbete bland våra myndigheter som handlar om att minska matens miljöpåverkan. Livsmedelsverkets arbete kring matspill, främst gentemot hushållen, är ett exempel. Naturvårdsverkets nationella avfallsplan och nationella program för förebyggande av avfall är andra exempel. Även Jordbruksverkets arbete, som handlar om att arbeta för biologisk mångfald genom betande djur, anläggning av våtmarker och smartare metoder att odla mat och föda upp djur är i detta sammanhang otroligt viktigt. Att minska matens miljöpåverkan är ett stort jobb som vi mer än gärna tar oss an. Som vi ser det är det en ödesfråga att kunna producera den mat som vi så väl behöver på ett hållbart sätt, med så små ekologiska fotavtryck som möjligt.

Eskil Erlandsson,
Landsbygdsminister (c)
Andreas Carlgren,
Miljöminister (c)

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.