Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”Vad hände med Polluter Pays Principle?”

Publicerad: 3 september 2009, 07:03

Företag borde ta ansvar för sina historiska utsläpp, menar Elisabeth Ekener Petersen,WSP Environmental i en debattartikel.


Alla svenska företag med någon överlevnadsinstinkt pratar numera om klimat. De försöker övertrumfa varandra med sina sparmål: 5 %, 10 %, 20 % – kanske till och med 30 %, fast då på lite längre sikt. Det är utmärkt och helt nödvändigt. Utsläppen av växthusgaser är en ödesfråga. Så tävla på bara!

Det är bara en hake – allt det där vi släppte ut igår då? Och förra året. Och förra århundradet. Dessa utsläpp ger konsekvenser redan idag genom ökande antal stormar, extrem torka och översvämningar. Experterna är eniga om att de som drabbas värst av dessa konsekvenser är världens allra fattigaste. Samma grupp ligger ofta långt under de utsläppen per capita som anses vara den hållbara nivån, medan vi i den rika världen ligger skyhögt över. Kort sagt – vi smutsar ner, de drabbas. Vad hände med Polluter Pays Principle – principen om att förorenaren betalar?

Under Almedalsveckan
talade jag, tillsammans med bland annat Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker och Anders Nordsröm, SIDA, på ett seminarium anordnat av bl a SIWI om klimatanpassning. Min tes var – och är – att näringslivet har ett jobb att göra på detta område.

För vissa handlar det om rent företagsekonomiska överväganden, till exempel för de svenska företag som har verksamhet i ett utvecklingsland under klimathot. Eller som har leverantörer där. Kanske finns kunderna eller kundernas kunder i en utsatt region? Alla dessa företag har anledning att sätta sig ner och fundera över sin riskexponering. Vad händer om vår fabrik slås ut av stormar, vår leverantör inte kan leverera på grund av uteblivna råvaruleveranser eller att människorna på vår största marknad inte kan konsumera på grund av epidemier, stora folkomflyttningar eller svält? Hur ser den långsiktiga strategin ut för att hantera dessa risker? Det förebyggande arbetet? Finns katastrofplaner? Är aktieägarna informerade?

Men det finns en annan sida av det också. Och den gäller alla företag, även de som inte har någon riskexponering i dessa regioner. Har man bedrivit verksamhet under ett hyggligt antal år, så har man också varit med och bidragit med historiska utsläpp, och bidrar troligen även idag. Kanske finns det ett ansvar att ta för det enorma mänskliga lidande som står för dörren om inte vi hjälper de mest utsatta att hantera klimatförändringens konsekvenser.

Polluter Pays Principle var det visst.

Elisabeth Ekener Petersen
Hållbarhetskonsult, WSP Environmental

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.