Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Delade meningar kring miljösatsningar i vårbudgeten

Publicerad: 18 april 2017, 09:59

Med ett klimatpolitiskt ramverk, nya mått för välstånd, en särskild miljöbilaga med fokus på konsumtionsbaserade utsläpp och transportsystemets inverkan på miljön samt 500 färska miljoner till nya klimatinvesteringar anser sig regeringen satsa stort på miljö- och hållbarhetsutmaningarna. Men vare sig oppositionen eller miljörörelsen är nöjda med årets vårbudget.


Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Regeringen skriver i årets vårbudget att Sverige ska ha en ledande roll i klimatomställningen, att skattesystemets miljöstyrande effekt ska öka och att satsningen Klimatklivet, som får 500 ytterligare miljoner kronor, ska minska klimatutsläppen för att vi ska nå utsläppsmålen till 2020. Klimatklivets nya 500 miljoner kronor är en relativt stor satsning, fullt jämförbara med regeringens övriga storsatsningar i vårbudgeten. Här finns till exempel 500 miljoner extra till förstärkning av totalförsvaret, 500 miljoner till ökade medel i skolor med låg andel behöriga till nationella program och 500 miljoner till ökade medel för förlossningsvården och kvinnors hälsa. Den enda nysatsningen som får större medel är förstärkningen av polismyndigheten som tilldelas 700 miljoner kronor.

Nytt för i år är den miljöbilaga som lagts till årets vårbudgetproposition. I miljöbilagan, som är tänkt att lanseras vart annat år, fokuserar regeringen i år på konsumtionsbaserade utsläpp och transportsystemets inverkan på miljön. Syftet med miljöbilagan är att skapa ökad transparens och att systematisera uppföljningen av regeringens miljö- och klimatarbete.

Alla är dock inte nöjda med budgeten. Greenpeace skriver bland annat att vårbudgeten saknar satsningar på att skydda natur.
”Regeringens ambition att miljömålen ska nås verkar vara tomma ord, för de satsar inte tillräckligt med pengar för att det ska vara möjligt. Vi måste fyrdubbla skyddet av skog med höga naturvärden i Sverige för att känsliga arter ska klara sig, men det saknas pengar till det i budgeten”, skriver Greenpeace sverigechef Frode Pleym i ett uttalande.

Oppositionen riktar ingen specifik kritik mot miljöreformerna i budgeten, men flera talespersoner anser att det är anmärkningsvärt att regeringens budget innehåller så få stora reformer i en tid då den svenska ekonomin är stark, då arbetslösheten är rekordlåg och statsskulden ligger på den lägsta nivån på 70 år.

Läs regeringens vårbudget

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News