Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Delade meningar om EU-parlamentets beslut om förnybart

Publicerad: 18 januari 2018, 13:38

Ökad energieffektivitet med 35 procent till år 2030, ökad användning av förnybara energikällor till 35 procent år 2030 och ett förbud mot palmolja i biobränsle från och med 2021. Det var några av besluten när EU-parlamentet i går röstade om förnybarhetsdirektivet, RED II.


Beslutet är ett stort steg framåt för omställningen mot förnybar energi och det innebär en räddad svensk produktion av bioenergi, enligt  EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).
– I Sverige har vi tagit stora steg för att ställa om från fossilberoende och vi har gjort det bland annat med hjälp av vårt skogsbruk. Att vi kommer kunna fortsätta med det tror jag är oerhört viktigt, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Också EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) ser positivt på omröstningen.
– När det gäller förnybart så blev det dubbla vinster för klimatet och Sverige. Det ena handlar om höjda ambitioner från kommissionens 30 procent till 35 procent. Det andra är att vi får med bioekonomins roll för att ställa om till ett hållbart samhälle. Inte minst är biobränslena viktiga för att ställa om transportsektorn, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

På 2030-sekretariatet, som bevakar Sveriges omställning till en fossiloberoende fordonsflotta, är man däremot långt ifrån lika positiva till resultaten i parlamentet. Främst är man kritiska till att parlamentet röstade igenom begränsningar av grödobaserade biodrivmedel, den typ av biodrivmedel som i dag utgör 73 procent av biodrivmedlen i Europa.
– Jag förstår inte hur man kan prata om en snabb omställning efter det här resultatet. EU-parlamentarikerna verkar vara glada över att de över huvud taget lyckats komma överens. Men jag ser klimatmålet framför mig och där pekar det fortfarande åt helt fel håll. Med den här osäkerheten kommer vi inte heller att kunna få några ytterligare investeringar i den svenska biodrivmedelsproduktionen, säger Jakob Lagercrantz på 2030-sekretariatet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.