Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Delade meningar om norsk klimatstudie

Publicerad: 28 januari 2013, 09:03

I helgen berättade många svenska medier om en norsk klimatstudie som gjorde gällande att människans inverkan på miljön och klimatet var mindre än man tidigare trott.

Ämnen i artikeln:

Forskning

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En ny norsk klimatstudie förutspår en temperaturhöjning på 1,9 grader år 2050. Alltså betydligt lägre än IPCC:s prognos på 3 grader. Den norska studien gör också enligt ett pressmeddelande gällande att människans inverkan på miljön är mindre än man tidigare trott och att jordklotet är mindre känsligt för klimatförändringar än man tidigare trott.

Studien är finansierad av Norska Forskningsrådet som också gick ut med det nämnda pressmeddelandet i helgen. Många svenska medier har rapporerat om studiens slutsatser, till stor del baserat på pressmeddelandet.

Dagens Nyheter konstaterar emellertid på måndagen att Norska Forskningsrådet inte ger någon hänvisning till någon vetenskaplig tidskrift som publicerat studien. Därför väljer man att ligga lågt med att basunera ut studiens slutsatser.
– Det går inte att dra några som helst slutsatser i frågan förrän IPCC:s nya rapport kommer i september och väger samman alla studier, skriver DN:s Karin Bojs.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev