Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Delade meningar om slutsatser från klimattoppmöte

Publicerad: 24 oktober 2014, 12:16

EU:s lagstiftningsmaskineri har fått sina riktlinjer från statscheferna. Men nu ska också resultatet uttolkas.


Ämnen i artikeln:

EebMikael KarlssonNaturskyddsföreningen

Som sig bör i EU-toppmötets slutsatstexter, finns det ett visst tolkningsutrymme som nyttjas för att medlemsstater ska kunna ta med sig segrar till sin hemmapublik. Polen fick exempelvis igenom kraven på förlängt stöd till sin energiomställning och deras nya premiärminister Ewa Kopacz lyfte fram att slutsatserna inte skulle hota den inhemska ekonomin.

– Jag sa att vi inte skulle komma tillbaka från detta toppmöte med nya (finansiella) bördor, och det har inte heller blivit några sådana, sa Kopacz till polsk press.

Reaktionerna från miljöorganisationer var generellt positiva till att slutsatser kunnat nås, men flera beklagar den enligt dem låga ambitionsnivån.

– Det är inte hållbart att bara lägga nivån på 40 procent. Att sedan inte nyttja de möjligheterna till att lyfta fram energieffektiviseringen och förnyelsebart mer är högst beklagligt. Men nu ska den nya kommissionen ta över och jag förutsätter att de tar en ledande roll i klimatarbetet, säger Mikael Karlsson, ordförande för den europeiska miljöorganisationen EEB där bland andra Naturskyddsföreningen ingår.

Det har även varit blandade besked om översynen av klimat- och energimålen i förhållande till Paristoppmötet 2015, då ett internationellt avtal ska undertecknas. Flera medlemsstater ser det som en möjlighet att anpassa sig till de andra stora spelarnas agerande.

Men enligt nordiska diplomater på plats anses det inte vara möjligt att översynen efter Paris skulle kunna sänka ambitionerna i de mål som lagts fram. Detta menade också Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompey efter toppmötet.

Den transnationella industrilorganisationen Business Europe, där Svenskt Näringsliv ingår, oroade sig också över att det inte fanns tillräckligt utrymme i slutsatstexten för anpassning om EU blir ensamma med sin "mycket ambitiösa" målsättning.

– Vi är på en global marknad, och om de andra inte följer skulle EU:s målsättningar vara skadliga för europeiska industriintressen, sade kommunikationschefen Peter Sennekamp.

Slutsatserna i korta drag:

– Ett övergripande mål på minst 40 procents utsläppsminskning av växthusgaser på EU-nivå ska omvandlas till nationella mål. Det främsta medlet för att nå målet är utsläppshandelssystemet ETS, som bör reformeras genom att man ska lägga till en marknadsstabilitetsreserv. Men utanför de sektorer som täcks av ETS ska en kalkyl läggas fram från kommissionen baserat på BNP-per capita, med en kostnadseffektivitetsjustering för rikare länder.

– Energieffektiviseringsmålet har sänkts till minst 27 procent från de föreslagna 30. I relation till energisäkerhetsdebatten, som också låg på bordet för mötet, innebär detta att det ryska beroendet av gas inte minskas lika mycket. För varje procent över 25 procents effektivisering, beräknas att beroendet av rysk gas ska minska med 2,6 procent.

– Energieffektiviseringsmålet blev indikativt, alltså icke-bindande, såsom det mål som gäller fram till 2020. Detta leder till att medlemsstaterna själva får lägga fram sina effektiviseringsåtgärder, som samlat kan nå den nivå som satts upp gemensamt. En översyn kommer också att ske år 2020.

– Förnyelsebartmålet på minst 27 procent stannade på bindande EU-nivå, vilket gör att medlemsstaterna får lägga in sina egna bud som samlat ska nå det europeiska målet.

– Sammankopplingsmålet om energisektorn som portugiserna ställt veto om, var först ute ur slutsatstexten under kvällen, för att sedan ta sig tillbaka. Det blev 10 procents sammankoppling av energimarknaden fram till 2020, med en önskad tillväxt till 15 procent år 2030.

Se hela texten här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.