Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Delat ansvar ger inte ökad återvinning”

Publicerad: 8 Mars 2016, 06:51

Foto: Riksdagen

DEBATT Riksdagens klara besked till regeringen är att insamlingsansvaret fortsatt ska vila på producenterna, det skriver Johan Hultberg (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson, och Gunilla Nordgren (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.


Det ska vara lätt att göra rätt, inte minst när det gäller miljö och klimat. Ett område där detta är särskilt påtagligt är källsortering och återvinning av olika material.

Mängden avfall ökar, 2012 var mängden avfall 439 kilo per person och år, en ökning med tio kilo per år jämfört med 2010. Att då göra som regeringen vill och riva upp ett väl fungerande insamlingssystem vore mycket olyckligt. Därför är det glädjande att en majoritet i riksdagen, på Alliansens initiativ, i torsdags fattade beslut om att uppmana regeringen att bevara nuvarande system för återvinning. Insamlingsansvaret ska fortsatt vila på producenterna är riksdagens klara besked till regeringen.

Sverige återvinner i dag en stor del av vårt avfall och är ett föregångsland på området, till stor del tack vare att vi har ett återvinningssystem som bygger på principen om att förorenaren ska betala. Sverige införde redan 1993 ett system som innebär att miljöansvaret för en vara ligger på producenterna. Producenterna bär inte bara ansvar för hur varan produceras utan är också skyldiga att samla in och ta hand om uttjänta varor och material. Producenterna motiveras på detta sätt att utveckla nya produkter som är lättare att återvinna och mer resurssnåla. Det är ett bra styrmedel med bevisad god effekt. Mängden återvunnet material har nämligen ökat kraftigt sedan producentansvaret infördes i Sverige vilket också är ett tydligt argument för att värna och fortsatt utveckla nuvarande system.

Frågan om hur systemet för insamling och återvinning kan bli bättre har diskuterats under flera år och Alliansen gav under sin tid i regeringsställning svar. En rad beslut fattades för att skapa långsiktiga och förutsägbara spelregler för alla inblandade aktörer.

Ett viktigt steg var att tydliggöra ansvarsfördelningen. Vi ställde därför hårdare krav på producenterna att göra det enklare och mer lättillgängligt för hushållen att sortera sitt avfall. Naturvårdsverket fick ansvar för tillsyn av insamlingen samtidigt som kommunernas inflytande i processen stärktes.

Vi vill skapa större miljönytta och fortsättningar för en ökad återvinning. Därför höjdes målen för insamling och återvinning av förpackningar, returpapper och elektronik. Detta är några av de beslut Alliansen fattade för ge stabilitet och långsiktighet i insamlingssystemet i syfte att öka miljönyttan.

Vi är övertygande om att de beslut som Alliansen fattade om ett utvecklat producentansvar kommer att främja utveckling av ny teknik, innovationer och leda till en ökad återvinning. Efter riksdagens beslut om att ansvaret för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar även fortsättningsvis borde ligga på producenterna utgår vi ifrån att regeringen följer riksdagsmajoritetens vilja. Regeringen gör därför bäst i att lägga sin påbörjade utredning i pappersåtervinningen. I stället för att utreda förslag om att splittra producentansvaret bör regeringen fortsätta det arbete Alliansregeringen påbörjade för att utveckla dagens system.

Det är också viktigt att regeringen agerar för att säkerställa att det omfattande lagstiftningspaket om cirkulär ekonomi som just nu håller på att förhandlas fram inom EU utformas så att återvinningen kan öka i hela Europa. Regeringen har inte minst en mycket viktigt uppgift att säkerställa att paketet skapar förutsättningar för en ökad användning av biobaserade material. Genom att utveckla, i stället för att splittra, producentansvaret och genom att visa ledarskap inom EU kan, Sverige fortsatt vara ett föregångsland som visar vägen för övergången till en mer cirkulär och hållbar ekonomi.

Johan Hultberg, riksdagsledamot från Kronoberg och miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)
 Gunilla Nordgren, riksdagsledamot från Södra Skåne och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet (M)

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.