Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Delegationen för cirkulär ekonomi riskerar att urvattnas”

Publicerad: 5 juli 2018, 11:44

Ingela Wickman Bois

Foto: Daniel Boman

Den delegation för cirkulär ekonomi som regeringen ska tillsätta riskerar att urvattnas. Få personer med rätt kompetens och en utdragen process är två farhågor enligt Ingela Wickman Bois, konsult inom cirkulär ekonomi.


Samtidigt som länder som Holland och Finland har tagit fram strategier för en cirkulär ekonomi väntar Sverige fortfarande på en delegation som ska ta tag i frågan om att peka ut en nationell riktning. Och att det har dröjt ett och ett halvt år sedan Ola Alterås utredning om en cirkulär ekonomi föreslog en sådan delegation kan vara ett tecken på att resultatet blir urvattnat. Det menar Ingela Wickman Bois, konsult inom cirkulär ekonomi och som gått masterutbildningen ”circular economy and inovation”, vilken tagits fram av Ellen MacArthur Foundation.
– Jag har även fått information om att det i direktivet till hur delegationen ska tas fram står att delegationen ska bestå av kända namn, vilket inte är samma sak som att de har rätt kompetens. En annan farhåga är att den expertgrupp som bistod den tidigare utredningen saknade representanter från industrin, akademin och personer med tung utbildning inom cirkulär ekonomi. Det behövs även personer med internationell utblick, säger hon.

Risken hon ser med en delegation som inte utgörs av personer med rätt kompetens är att det inte kommer några skarpa beslut. Rätt kompetens i delegationen behövs enligt Ingela Wickman Bois för att säkerställa ett faktabaserat beslutsunderlag och att hitta nya affärsmöjligheter.
– Nu har vi tagit oss igenom vad cirkulär ekonomi är och industrin och politiker är med på tåget. Det viktiga nu är hur det ska genomföras men arbetet riskerar att bli lamt om delegationen inte lyckas skapa en övergripande vision. Något som verkligen måste förändras är den rådande bilden att cirkulär ekonomi handlar om återvinning.

Enligt Ingela Wickman Bois måste den kommande delegationen lägga upp en nationell strategi för cirkulär ekonomi, vilket den tidigare utredningen inte gjorde, i linje med EU:s strategi för cirkulär ekonomi.
– Då är det samarbete och partnerskap mellan företag, politiker och myndigheter som är nyckeln. En annan viktig fråga handlar om att skapa nya marknadsmekanismer, anpassa standarder och ta bort lagstiftning som står i vägen för cirkulära lösningar. Delegationen behöver ha hela resursflödet och hela samhället i fokus, risken är att det är få människor i Sverige som har det perspektivet.

Du har en internationell utbildning, handlar det här om att du vill sitta med i delegationen?
– Det är inte det viktiga, men det finns två personer i Sverige som har läst cirkulär ekonomi på masternivå. För mig är det viktigaste att det kommer med personer som har en tung utbildning inom området.

Anders Wijkman, bland annat ordförande i Circular Sweden, vill inte kommentera den kommande delegationen. Men han håller med om att det har dröjt med att få den på plats.
– Det är bra om det kommer en delegation snart. Den tidigare utredningen var väldigt smal och det som kommer nu måste bli mycket bredare. Dessutom kan regeringen göra mycket mer än att prata om återvinning, säger han.

I arbetet med att ta fram en delegation för cirkulär ekonomi ingår flera departement och det är enligt Anne-Cerise Nilsson, kansliråd på miljö- och energidepartementet, en anledning till att delegationen ännu inte är på plats.
– Arbetet är ett samspel mellan flera politiker och departement och det har dragit ut lite på tiden, men vi hoppas komma i mål före sommarledigheterna. Arbetet är väl förankrat och delegationen kommer ha olika referenspersoner att knyta till sig, säger hon.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.