Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Delningstjänst för stenar och grus ska minska byggavfallet

Publicerad: 7 juli 2017, 07:20

Kan ett tinder för fyllnadsmassor lösa byggsektorns problem med stora avfallsmängder? Den frågan ställer sig NCC som har utvecklat en digital tjänst för cirkulär hantering av sten och grus.


Byggsektorn är en stor materialkonsument med stora avfallsmängder, varav en stor del går till deponi. Så mycket som en tredjedel av Sveriges avfall kommer från byggsektorn, samtidigt som det dagligen finns ett behov av fyllnadsmassa och annat material vid nybyggnation. Bygg- och fastighetsbolaget NCC, som består av fyra olika affärsområden, har funderat på om det inte går att utnyttja avfallet bättre genom ett cirkulärt flöde.

Vi har försökt titta på om vi kan nyttja de olika affärsområdena i avfallshänseende. Skulle man kunna tänka sig att någonting som uppstår som avfall i en verksamhet kan vara en tillgång i en annan, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

Lösningen blev att NCC utvecklade Loop Rocks, en applikation vars syfte är att matcha utbud och efterfrågan av materia. Företag och privatpersoner som behöver bli av med sitt avfall, exempelvis stenar eller grus, kan skänka det till den som är i behov av fyllnadsmaterial. Effekten blir att såväl avfall som transportsträckan för hanteringen minskar.

– I vanliga fall kör lastbilen tom i ena riktningen men genom Loop Rocks finns en match making mellan utbud och efterfrågan. På så vis försvinner onödig mellanlagring vilket leder till att transporterna minskar med 75 procent. Dessutom minskar vi andelen som går till deponi, vilket innebär att mindre massor lagras på soptippar.

Anders Torell, chef för digitala affärer på NCC och ansvarig för Loop Rocks, berättar att de hittills har distribuerat om cirka 200 000 ton sekundärmaterial i Stockholm, och tjänsten har i dag strax under 5 000 användare. Enligt deras egna beräkningar motsvarar det en utsläppsminskning på cirka 1 800 ton koldioxid. Potentialen i ett optimalt matchningsscenario menar Loop Rocks ligger på en utsläppsreduktion om 10 000 ton koldioxid.

Loop Rocks lanserades i Sverige för ungefär ett år sedan. Än så länge har tjänsten dock gjort sig mer känd i start up-världen än bland hållbarhetsmänniskor, berättar Anders Torell.

– Jag var på ett seminarium med Sweco här i Almedalen och där var det två personer som visste vad Loop Rocks var, men alla visste vad NCC var. Vi är en start up inom NCC som vill ta en position i en cirkulär ekonomi och göra det på riktigt, säger Anders Torell.

För ett par veckor lanserades Loop Rocks i Danmark. Under hösten lanseras tjänsten i tre nya europeiska länder och tanken är att expandera tjänsten till ännu fler länder under de kommande åren.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.