Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den fruktade dengua-myggan kan komma till Sverige

Publicerad: 11 oktober 2010, 09:59

Forskare oroade över att den fruktade denguamyggan får fäste i Sverige då temperaturerna ökar på grund av klimatförändringen.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Höjda temperaturer på grund av klimatförändringar leder till att tropiska sjukdomar kan komma att få en större spridning. Redan idag kan forskare se sjukdomar på platser där de tidigare inte funnits. Idag samlas ett hundratal forskare från hela världen på Karolinska Institutet i Solna för att diskutera hälsoeffekterna av klimatförändringarna, rapporterar SR Ekot.

En tropisk sjukdom som forskarna fruktar kan nå ända hit upp till Sverige är denguafeber som sprids av den ökända dengua-myggan. Redan nu har man sett utbrott av denguafeber i Frankrike. Myggan kan enligt forskare överleva ännu längre norrut om temperaturerna stiger.
– Den kan med dagens klimat överleva i stora delar av Mellaneuropa men vi är rädda för att den eventuellt ska kunna sprida sig, ju varmare det blir, ända upp till södra Sverige, säger forskaren Elisabeth Lindgren till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News