Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den genmodifierade monsterlaxen: Snart i en frysdisk nära dig

Publicerad: 27 september 2010, 07:46

Amerikanska Livsmedelsverket (FDA) har avslutat ett seminarium om den genmodifierade ”Frankenfisken”. Myndigheten är positiv till experimentet men har ännu inte gett något klartecken för försäljning.


Företaget AquaBounty har laborerat i flera år för att få fram en jättelax som växer snabbare och äter mindre än den naturliga laxen. Resultatet, kallad Frankenfisken, blir tre gånger större och äter tio procent mindre än atlantisk vildlax.

Företagets forskare har stoppat in gener från atlantisk lax plus gener från en ålliknande fisk som sätter fart på och upprätthåller hormonproduktionen. Den genmodifierade jättelaxen kan därför producera tillväxthormon året om till skillnad från konventionell lax.

Amerikanska Livsmedelsverket FDA har redan uttryckt sig försiktigt optimistiskt om experimentet och menar att köttet inte utgör någon större fara för konsumenterna. Men först vill de göra en miljöbedömning innan klartecken ges för att sälja äggen till fiskodlingar, skriver USA Today.

Den amerikanska miljörörelsen protesterar mot lanseringen och menar att fisken är ett hot mot livsmedelssäkerheten. De är också oroliga att ”Frankenfisken” rymmer och beblandar sig med den redan svårt åderlåtna beståndet av vildlax – och därmed förstör näringskedjan i ekosystemet.

Företaget AquaBounty svarar att jättelaxen inte kan rymma och föröka sig i det fria. Alla individer kommer att modifieras som sterila honor. Fisken är dessutom tänkt att odlas i stora tankar i Panama där naturliga vatten är för varma för laxen att överleva i – om den lyckas att rymma .

– Det här är kanske den mest undersökta fisken i historien. Från miljösynpunkt är det mycket uthållig teknik, säger Ron Stotish, VD för Aquabounty.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.