Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Den globala utsläppsökningen har avstannat

Publicerad: 15 November 2016, 11:16

Under de tre senaste åren har ökningen av koldioxidutsläpp i världen i princip avstannat. Det visar en ny undersökning som presenterades under klimattoppmötet i Marrakesh.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Undersökningen som publicerats i tidskriften Earth system Science Data visar att de tre senaste årens utsläpp i princip varit oförändrade, och under 2016 förväntas ökningen stanna på 0,2 procent trots en global ekonomisk tillväxt på cirka 3 procent. Undersökningen är en positiv överraskning för forskare och experter som förutspått att en utplaning av utsläppen skulle ske först om ungefär tio år.

Enligt University of East Anglia UEA och The Global Carbon Project som ligger bakom undersökningen beror utsläppsminskningen i första hand på att Kina, som står för 29 procent av världens koldioxidutsläpp, minskat sina utsläpp kraftigt. Även USA, det land i världen som släpper ut näst mest koldioxid efter Kina, har reducerat kolanvändningen. Trots att USA samtidigt ökat användningen av olja- och gas minskade landets utsläpp under förra året med 2,6 procent. Inom EU, där man sett en långsiktig trend av minskade utsläpp, ökade utsläppen däremot under förra året med 1,4 procent.

Men trots att de globala utsläppen planat ut var halten koldioxid i atmosfären under 2015 rekordhög och den väntas bli ännu högre under 2016. Att utsläppsnivån behålls konstant räcker inte för att världen ska klara av att nå målet på max 2 graders temperaturhöjning. För detta krävs att utsläppen minskas drastiskt under de kommande åren konstaterar rapportförfattarna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.