Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Den gröna färgen flagnar”

Publicerad: 11 maj 2016, 04:28

Foto: Emelie Helldén

DEBATT Miljö- och klimatarbetet i Sverige bromsas av regeringspartiernas svårigheter att komma överens sinsemellan, skriver Johan Hultberg, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Den ekonomiska vårändringsbudgeten har landat på riksdagens bord. Den innehåller formuleringar om att klimatfrågan är regeringens högst prioriterade miljöfråga och att det är viktigt att arbetet för en bättre miljö fortsätter. Så långt instämmer vi moderater. Klimatet är en av vår tids verkliga ödesfrågor. För oss är det självklart att Sverige fortsatt ska vara ett föregångsland. Det förutsätter att vi förenar snabbt sjunkande utsläpp med en stark ekonomisk utveckling.

Tyvärr bromsar regeringspartiernas svårigheter att komma överens sinsemellan miljö- och klimatarbetet. Regeringen för en politik som långsiktigt äventyrar Sveriges roll som föregångsland. Vi konstaterar att utlovade propositioner försenas eller helt uteblir. I vårbudgeten blev det tydligt att regeringen ser anslaget till miljö- och klimatarbetet som en budgetregulator. Det är satsningar på miljö och klimat som får stryka på foten när regeringen tappat kontrollen över de offentliga finanserna.

Miljösatsningar som regeringen lovade för mindre än ett år sedan dras nu ned. Det gäller löftena om att öka anslagen till sanering av förorenade områden, åtgärder för värdefull natur eller skydd av värdefull natur. Regeringen erkänner att vissa av de utlovade åtgärderna på miljöområdet inte kommer att genomföras i den takt som var planerat. Detta är inte seriöst och påverkar regeringens trovärdighet. Besked ändras. Moderaterna förespråkar i stället långsiktiga satsningar, internationellt samarbete och kostnadseffektiva förslag.

Att vara ett grönt föregångsland innebär att förena minskade utsläpp med jobb och tillväxt.

Under Alliansens tid i regeringsställning genomfördes en lång rad viktiga insatser för miljön som gav goda resultat. Bland annat så minskade utsläppen av växthusgaser med 19 procent mellan 2006-2014 samtidigt som BNP växte med nära tio procent. Vidare tog arbetet för en giftfri miljö fart, Sveriges första marina nationalpark invigdes och andelen vindkraft ökade tio gånger jämfört med 2006.

Regeringen blundar för de utmaningar Sverige står inför och för inte en ansvarsfull ekonomisk politik. I stället för satsningar på jobb och tillväxt ser vi skenande kostnadsökningar, som tvingar regeringen att skära i miljöbudgeten. Miljöpartiets utlovade gröna skatteväxling lyser med sin frånvaro. Regeringens jobbfientliga politik försämrar våra möjligheter att bedriva en ambitiös miljö- och klimatpolitik. Den gröna färgen flagnar.

Johan Hultberg (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.