Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Den lille vitvaruelektrikern

Publicerad: 25 augusti 2009, 02:42

Gamla vitvaror som slutat fungera, kastar vi bort. Och så köper vi nya. Eller?


Det kan inte vara särskilt miljövänligt att bara slänga en apparat och köpa en ny, för att den gamla har gått sönder en aning, särskilt om den är helt möjlig att reparera.

Vi har inte för vana att reparera idag. Vårt slit-och-slängsamhälle har vaggats in i regeln ”Det blir för dyrt att reparera”. Vitvaror är för det mesta bara ett plåtskal och lite el inuti, exempelvis värmepatroner. Ett bra exempel på detta är en spis. Den innehåller inte särskilt många rörliga delar, så den slits inte, där finns bara kablage och värmeelement. I just det här fallet hade ett värmeelement gått sönder och då denna Elektrohelios är så urgammal att reservdelbolagen inte längre har en susning om den, blev det till att söka alternativa vägar.

Alltid redo! Spis-scouten med ett rörelement, klart att knyta knopar på detsamma för att få baka härliga bullar.

Låt mig till att börja med varna och säga att den här typen av reparation bara får utföras av elkunnigt folk. Om du inte är elkunnig ska du lämna över jobbet till en som har dessa kunskaper.

Vad hade hänt?

Undervärmen i ugnen hade tidvis visat sig opålitlig och börjat värma allt mera sällan och slutade en dag helt att fungera. Det finns två tydliga bovar i dramat: vredet som kopplar in de olika värmeelementen, och värmeelementet självt. Eftersom övervärmen fungerar tillfredsställande kunde termostaten uteslutas.

Steg 1: Eftersom man gärna vill se solens ljus nästa morgon, börjar man med att skruva ur säkringarna i säkringsskåpet, varefter man testar med exempelvis testmejsel med glimlampa på spisens kopplinsplint för att försäkra sig om att spänningen på alla tre faserna är borta. Det är ditt liv – var rädd om det.

Steg 2: Skruva av spisens bakstycke och sätt dig in i kopplingen. Koppla loss ena änden på värmeelementet och ohmmät det. Oändlig resistans – n’est ce pas?

En gammal spis bakifrån. A är ena anslutningen till undervärmen. B är övervärmen. C är grillelementet och D är en typisk omkopplare som står för eldistributionen.

Steg 3: Vik undan de plåtflärpar som håller fast elementet och håller eventuell värmeisolering på plats. Dra ut isoleringen och dra försiktigt ut värmeelementet. I detta fall hade elementet mattats ut på en punkt och gått rakt av.

Det trasiga rörelementet. Det ger dig ett hum om hur du bör bocka till det nya.

Skaffa ett nytt rörelement med data motsvarande det gamla, vilket brukar stå stämplat på elementet, i detta fall 815 watt vid 220 volt. Börja ditt sökande på Reservex (www.reservex.se) eller liknande. I mitt fall blev det ingen träff där eller annorstädes så jag fick gå vidare till Backer BHV AB (www.backer.se), en importör av diverse rörelement. De har lite av varje. Tjocka, smala, långa, korta. Jag träffade ganska nära. Se till att du får ett element med någorlunda rätt längd och med sk kallzon 50-60 millimeter från kontaktdonet. Det är onödigt att värma själva tilledningarna och smälta deras isolering. Beställ med rätt kontaktdon, oftast flatstift, redan från början. Det går inte att löda inuti en spis.

Steg 4: Det nya elementet levereras alldeles rakt, tejpat på en planka. Böj till det så att det liknar det gamla elementet och skjut in det i facket under ugnen. Koppa på flatstiftskontakterna.

Ett rörelement med flatstift i änden. Rörets material är rostfritt.

Steg 5: Skjut in isoleringen som du tog ut förut. Montera på spisens bakstycke och se till att kontaktdonen hamnar långt ifrån plåten.

Steg 6: Skruva in säkringarna och blanda ihop en bulldeg för provbakning. Bullarna sa bli jämt bruna på ovansidan och i fallet kanelbullar, ha tydlig sötma och en underbar doft av kanel. Låt dem kalna under bakduk ett par minuter innan du sätter i dig allihop.

Att bocka rörelement

Rörelement kan bockas av vem som helst, med handkraft, bara man inte gör mindre radie än 10 millimeter. Eftersom avsikten är att sprida värmen så jämt som möjligt över den tillgängliga ytan är radie 100 millimeter att föredra.

Jag använde en gammal glasburk med lagom stor krage för bockningen.

Avsikten med att bocka till elementet är att värmen från det ska spridas så jämnt som möjligt över hela ugnsbotten. Det ska alltså bockas i stora svängar och det ska vara ungefär lika långt mellan skänklarna hos det färdigbockade röret.

Varför går rörelement sönder?

Som du ser, verkar elementet alldeles uppsvällt på den punkt där det senare gått av. När en ugn stått oanvänd ett tag, kanske för att man inte bakat något på väldigt länge, sugs fukt in i rörelementet och dras mot den kallaste platsen, förmodligen där elementet rör vid ugnsplåten. När elementet sedan värms upp expanderar vattnet och trycker ut röret. Efter att detta upprepats tillräckligt många gånger spricker röret och värmetråden exponeras för omvärlden. Den blir snabbt varmare än resten av elementet och smälter. Sen är katastrofen ett faktum.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.