söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den nya supersmarta svenska trätekniken som kan erövra världen

Publicerad: 23 maj 2012, 10:31

Här är den nya svenska trätekniken som bygger både energieffektare och billigare än vanlig byggteknik.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är ATL som berättar att det första isotimberhuset nu står färdigt. Isotimber är dels energieffektivt, energiberäkningar har visat 45 kilowatt per kvadratmeter vilket är under hälften av kravet på nybyggda hus. Isotimber är också ytterst billigt då byggblocken kan göras av virke av sämsta kvalitet. Miljömässigt slår isotimber vanlig byggteknik med hästlängder.

Ett isotimberblock
byggs genom att en planka går igenom en hyvel med sex kuttrar som både formar och gör spår i materialet. Delar av materialet, runt hälften, hyvlas och fröses bort vilket tar bort alla vridningar i plankan. Kvar blir en mjuk träbit som limmas ihop tillsamans med plywood i skikt som skapar ett kanalsystem.

Blocken blir 105 millimeter i breda,123 millimeter höga och 2150 millimeter långa. Byggklossarna kan sedan byggas som lego och skruvas ihop. Tillverkningen sker i en helt automatiserad process. Isotimberstommen är öppen för diffusion och anpassar sig efter luftfuktigheten.

Det nya huset som är det första i sitt slag står nu färdigt i Brattland utanför Åre.
– Vi fick tips av byggföretaget Glädjesnickarna. Min fru och jag tyckte att det här nya byggmaterialet verkade mycket intressant. Särskilt viktigt var att huset drar lite energi, säger husägaren Olle Olovsson till ATL.

Olle Olovsson
berättar också att isotimber-byggklossarna ger hög flexibilitet då man kan sätta fönster och dörrar exakt var man vill. Mindre hus har nämligen inget regelsystem.
– Det var bara att såga ut med motorsågen, så det gav utrymme för lite egna lösningar.

Priset
på isotimber är 2750 kronor kvm vägg, vilket är betydligt dyrare än vanlig regelvägg. De pengarna sparas emellertid in genom en kortare byggtid – det går att sätta upp färdiga väggar på ett par dagar.  

ATL berättar
också att det just nu är väldigt tufft på trähusmarknaden, men att det för företaget Isotimber faktiskt går riktigt bra.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev