Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den ofrivilliga miljöchefen: Grön hjälte på deltid

Publicerad: 30 september 2010, 10:30

Är du en av tioprocentarna? Miljöarbetet i massor av svenska företag drivs av personer som egentligen har en annan huvudsyssla. Och en annan utbildning.


Det finns hundratals personer i samma situation i Sverige i dag. De har alla en annan huvudsaklig titel, men är samtidigt också ansvariga för miljöarbetet och kan ofta bara avsätta tio procent av tiden till det.
– Det är en vanlig lösning att ha fler än ett område om man inte är så många på företaget. Miljöansvar dyker ofta upp under antingen marknad eller under produktion, säger Lars Jagrén som är chefekonom på arbetsgivarorganisationen Företagarna.

Här är sex tips för gröna deltidshjältar
Johan Törnberg är projektledare på Sustema. Här är hans bästa tips till den ofrivilliga miljöchefen:

- Utbilda, stärk personalens miljökompetens. Om du ökar engagemanget hos dina kollegor blir din roll enklare och du kommer att nå ett bättre resultat i ditt målstyrnings- och förbättringsarbete.
- Bilda en miljögrupp internt. Dina kollegor blir bollplank och kan hjälpa till att förankra mål och rutiner.
- Dela ansvar. Har du begränsad tid måste du få hjälp internt eller externt.
- Nätverka. Delta i befintliga nätverk som Näringslivets miljöchefer eller andra. Där har du möjlighet att utbyta idéer, inspireras, höja din egen kompetens eller bara träffa andra personer som har samma arbetsuppgifter som du.
- Ta hjälp av ett externt bollplank. Många konsulter kan hjälpa till med att utföra internrevisioner på ditt företag och samtidigt få i uppdrag att komma med förslag på förbättringar av miljöledningssystemet.
- Lyssna på din externa miljörevisor. De erfarna revisorerna har sett massor av bra och dåliga lösningar på dina problem. Ibland får man lirka fram svaren och förslagen, men det kan det vara värt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.