Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Den okända fördelen med gröna hus

Publicerad: 9 Oktober 2009, 07:10

Mindre CO2 och bra material – kända egenskaper hos så kallade green buildings. Men visste du att personalen blir billigare i ett grönt hus?


Ämnen i artikeln:

Passivhus

Personer som arbetar i energismarta så kallad Green Buildings, gröna hus, är mer effektiva än de som jobbar i konventionella byggnader. Det visar forskning vid University of Ohio baserad på 154 gröna hus som ihyser 2.000 personer varav 534 deltog i en studie.

”Hälsosamma byggnader reducerar sjuktid och ökar produktiviteten vilket gör det lättare att rekrytera och behålla personalen”, skriver forskarna i sin rapport.

Två huvudslutsatser i studien är:

– Nära 43 procent deltagarna ansåg sig vara mer effektiva sedan deras arbetsplats flyttat till ett grönt hus.

– 45 procent rapporterade att personal som flyttat till ett grönt hus för att arbeta i snitt hade 2,9 sjukdagar mindre per år. Ytterligare 45 procent rapporterade att någon skillnad i sjukdagar inte gått att uppmäta. Men, noterar forskarna, ett antal av de svarande hade flyttat till förvisso gröna men byggnader där några krav på inomhusluften inte ställs. 10 procent uppgav att antalet sjukdagar ökat till följd av flytt till ett grönt hus.

Forskarna har även ägnat sig åt att räkna ut vad den ökade produktiviteten betyder i kronor och ören. Utifrån ett exempel på 23 kvadratmeter kontorsyta per anställd och genomsnittslöner blir besparingen per anställd 20,82 dollar motsvarande cirka 150 kronor till följd av den ökade produktiviteten. Den minskade sjuktiden värderas till cirka 35 kronor.

– Om du ser fördelarna i termer av rekrytering, mindre sjuktid och ökad produktivitet borde hyresgästerna vara villiga att betala mer hyra för sådana utrymmen alternativt kräva lägre hyra för mindre hälsosamma lokaler, säger Norm Miller, forskare på University of Ohio.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Passivhus

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.