måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den osynliga föroreningen som hotar skyddade naturområden

Publicerad: 8 maj 2017, 07:41

Forskare i USA har granskat 492 skyddade naturområden och upptäckt att en osynlig förorening drabbar djur och natur i oväntat hög omfattning.


En ny studie som publicerats i tidskriften Science visar att ljudföroreningarna är påtagliga även i skyddade områden. Forskare har gått igenom över en miljon timmar av ljudinspelningar från 492 skyddade områden i USA. I två tredjedelar om vildmarksområdena var ljudföroreningarna dubbelt så stora som bakgrundsljuden från naturen. I en femtedel av områdena var ljudföroreningarna hela 10 gånger högre.

Ljudföroreningar påverkar djuren på olika sätt. Bland annat kan de få svårare att fly från rovdjur och att hitta en partner att para sig med. Även växter påverkas av ljudföroreningar eftersom många pollinatörer har hörsel och störs av oljuden. Ljudföroreningarna kommer huvudsakligen från flygplan, städer och industrier som skogsbruk, fracking och gruvindustri. På vissa håll har myndigheterna vidtagit åtgärder för att minska ljudföroreningarna. I Yellowstones nationalpark har man till exempel särskilda bussar som fraktar turister, istället för att var och en kör sin egen bil. Man har också vidtagit åtgärder för att minska flygtrafiken över Gran Canyon.

Länk till rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev