Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den populäraste britten

Publicerad: 15 juni 2007, 11:00

Vem blir årets svensk? Alla tidningar har sin egen omröstning. Sannolikt en popstjärna eller en sportfåne, fast den svenske astronauten Christer Fuglesang för tillfället tycks ligga bra till.


Man han är snart borta och får lämna sin plats till någon storbröstad bantningshysteriker som ääälskar Carola och haaatar pälsar och tycker det är sååå orättvist att hon inte får gå före i kön till Café Opera.

Och så känner hon sig kränkt. Om man inte känner sig kränkt idag, kommer man ingenstans.

Vilka sorters TV-program spenderar svensken sina lediga timmar på? Såpor och orealistiska hollywoodproduktioner.

Engelsmännen annorlunda

Det fungerar tydligen annorlunda i England.

BBC hade en omröstning om vem som var den populäraste britten oavsett tidsålder och ämne och varken drottning Elizabeth eller prinsessan Diana eller ens Churchill vann, utan Isambard Kingdom Brunel!

Huh?

Brunel, 1806-1859, byggde The Great Western Railway (som börjar vid Paddington Station), ett antal broar och ångfartyg och uppfann prefabricerade sjukhus. Det var han som drev den första tunnelbanetunneln under Themsen 1828 och den höll så hög kvalitet att den först behövde renoveras för ett tjugotal år sedan. Hans propellerdriva fartyg The Great Eastern, då det största fartyg som någonsin byggts, var det första fartyg som lade ut atlantkablar.

Brunel var en riktig tekniker!

Okej, okej, jag förstår varför Charles Babbage inte kom med på listan. Han genomförde visserligen hela datorrevolutionen helt själv, uppfann ”desktop pblishing” med kugghjul, uppfann mikrokoden, den von Neumannska datormodellen och successiv tiotalsöverföring. Men han lyckades ju aldrig sälja något. Han byggde inga massupplagor.

Men Sverige, vad kan det bli? En skidskyttekung? En tennisdunkare som blev kalsongkung? En fotbollare?

Carl von Linnés jubelår!

2007 kommer att bli året då vi firar en av de stora svenska upptäckarna, Carolus Linnaeus, han som satte Sverige på upptäckarkartan genom att ordna alla växter i sexualsystemet och förstod hur man skilde dem åt. Visserligen hade han bara fattat hälften. Han trodde att Gud hade skapat alla växer och djur och att ingen utveckling skett därefter, och nu var det upp till honom att finna den gudomliga ordningen. Han hade problem med hybridiseringar, som störde den fina tanken med att Gud skapat allt till sin slutliga form, och vissa antyder att han var på väg att skippa idén med skapelsen och presentera teser i stil med Drawins, men att han hann dö innan han blev klar.

Hans lärjungar gjorde också betydande insatser och for jorden runt och samlade in både växter och etnografika.

I november blir det jätte-Linné-partaj i Ishotellet i Jukkasjärvi! Åk dit och kolla.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.