Klimat
Den skamliga fredagen
Publicerad: 29 november 2019, 12:13
”Shoppa och du dödar planeten”. Debatten om Black Friday är grund och onyanserad.
Flödet i sociala medier fylls av kommentarer som uppmanar till avstånd från Black Friday – som inträffar idag. Ett av kommersialismens högtider, och i tusentals butiker sänks priserna – för att öka sin försäljning. Namnet svart sägs syfta till den typ av siffra som aktiviteten ger på månadsbokslutets sista rad, alltså ett sätt att säkra eller öka vinst i slutet av året.
Alla bolag hakar inte på trenden. Nu senast röner det svenska varumärket Haglöfs uppmärksamhet genom att fördubbla priserna och utlysa Green Friday istället för Black Friday.
”Som outdoor-varumärke är vi bekymrade över vår natur. Att handla, utan att egentligen inte behöver produkten, gagnar inte miljön på någon sätt. Genom att ta avstånd från Black Friday vill vi uppmuntra våra konsumenter att tänka efter innan de köper en ny produkt”, säger vd:n Carsten Ubehaun i en kommentar till tidningen Market.
Ett skickligt PR-drag som laddar varumärket som medveten rebellelisk planetskötare. Konsumtion är som känt en stor del orsaken till de miljömässiga kriser och utmaningar vi står inför.
De avståndstagande budskapet från miljörörelsens representanter i Facebook-flödet är dock relativt onyanserad. Shoppa och du dödar planeten! Skäms!
Och skuld och skam känner vi. En ny studie från Göteborgs universitet drar slutsatsen att vi människor, istället för att fundera kring hur exempelvis hållbar klädindustrin är, riktar kritiken mot oss själva.
”Vi mår dåligt över att vi misslyckas med att göra hållbara val när vi köper kläder och skor. Istället för att vända kritiken mot industrin som producerar och tillhandahåller kläder på ett sätt som inte är hållbart, skambelägger vi oss själva”, säger forskaren Magdalena Petersson McIntyre i en kommentar.
I ett dagsfärsk debattinlägg efterfrågar ännu en forskare i DN en mer nyanserad debatt och diskussion om konsumtionsskammen.
Vi verkar och lever i en marknadsekonomi. För att en marknadsekonomis ska fungera är konsumtion nödvändig. All konsumtion är inte av ondo. Det finns exempelvis ytterligare aspekter att föra fram i sammanhanget. Den svarta fredagen kanske ger en ekonomiskt svag konsument möjlighet att faktiskt göra ett efterlängtat och behövligt inköp.
Det är så klart att att en överdriven konsumtion och dess konsekvenser diskuteras. Bäst är dock om diskussionen förs på ett nyanserat sätt.
Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet