Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den stora duellen: Reinfeldt (m) vs Löfven (s)

Publicerad: 13 februari 2014, 09:38

Det är valår och Miljöaktuellt ställer Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) mot väggen – och mot varandra.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtStefan Löfven

Hur ser partiledarna för Sveriges två största riksdagspartier på miljö och hållbarhetsfrågorna egentligen? Vi lät Fredrik Reinfeldt(m) och Stefan Löfven (s) gå en duell mot varandra. Här är ett urval av svaren.

Hela duellen publicerades i Miljöaktuellt nr 1 2014 som du kan läsa exempelvis i pdf-tidningen här. Om du inte vill missa den här typen av artiklar rekommenderar vi en prenumeration på Miljöaktellt magasin.

Vilka frågor kommer att få störst genomslag i valrörelsen?
Fredrik Reinfeldt (FR): – Valet kommer att handla om jobb och ekonomi. Här går skiljelinjen i svensk politik. Jobben är också grunden för att vi ska ha möjlighet att satsa på annat som vi tycker är viktigt, till exempel miljön och klimatet.
Stefan Löfven (SL): – Valet kommer att stå mellan fortsatta skattesänkningar eller investeringar i fler jobb, skola och välfärd.

Vilken miljö- eller hållbarhetsfråga kommer att få störst genomslag i valrörelsen?
FR: – Det finns en tydlig konfliktlinje i hur vi ser på miljöfrågorna. För oss är det grundläggande med en stark ekonomi som växer. Bara då har vi möjlighet att försöka hitta lösningarna på framtidens klimatutmaningar. Vi har sett hur den här frågan helt har fallit bort från agendan i många av de länder som nu i stället brottas med allvarliga problem i sina ekonomier, i spåren av finanskrisen.
FR: – Alliansregeringen har sett till att Sverige har möjlighet att ligga i framkant. Vi ska komma ihåg att våra egna utsläpp av växthusgaser utgör ungefär en promille av världens samlade utsläpp. Därför är det viktigt att de stora utsläppsländerna också tar sitt ansvar.
SL: – Vi måste få ett hållbart transportnät i Sverige. För jobben och för konkurrenskraften. Vi måste kunna lita på att tågen kommer i tid, människor till arbetet och godset kommer fram till företagen – vi vill ha kraftfulla investeringar i ny järnväg och i underhållet av järnvägen. Det tror jag blir mer och mer uppenbart för svenskarna och därför en viktig valfråga.

Vilka är de viktigaste reformerna inom miljö- och hållbarhetsområdet som du skulle vilja genomföra under nästa mandatperiod?
FR: – Jag tror att det är viktigt att vi kommer vidare i de internationella klimatförhandlingarna. Här på hemmaplan måste vi fortsätta se till så att vi får ut den bästa effekten av varje miljökrona. Vi ska också se om vi behöver göra mer för att minska skadliga kemikalier i vardagen.
SL: – Att starta arbetet med att utforma och förankra ett klimatpolitiskt ramverk och börja diskutera den första budgeten i det ramverket. Att börja investera i ny svensk järnväg och få ordning på underhållet. Att ta fram en plan för att på allvar nå våra miljömål.

Varför är ditt parti det miljöbästa partiet?
FR: – Tillsammans i alliansen för vi en politik som lyckas kombinera en växande ekonomi med minskade utsläpp och en bättre miljö. Så tror jag att man måste arbeta för att nå framsteg i miljöarbetet.
SL: – Miljö- och klimatproblemen kräver stora omställningar av samhället. Vi socialdemokrater känner tillförsikt eftersom vi har genomfört stora samhällsförändringar tidigare. Vi ledde omställningen från Fattigsverige till välfärdsland. Vi ska klara klimatomställningen på samma sätt. Socialdemokraterna är ett framtidsparti som tror på bred samverkan i hela samhället. Det är nödvändigt för att klara de här stora utmaningarna. Vi måste ha människor med oss i förändringen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News